X
GO

Onderhoud

Biologische zuiveringssystemen zoals de biofilter en fytobak vergen een beperkt onderhoud.

Dit bestaat uit:

  • Op regelmatige basis worden de leidingen, kranen en doppen best gecontroleerd op lekken en verstoppingen. Eventuele afwijkingen moeten onmiddellijk hersteld worden.
     
  • Een biozuiveringssysteem mag niet onder water komen te staan of uitdrogen. Dit heeft een negatief effect op de micro-organismen. Vandaar moet een biozuiveringssysteem op regelmatige basis gecontroleerd worden op verzadiging of uitdroging en indien nodig moet de hoeveelheid restwater, die dagelijks over het systeem wordt gebracht, worden aangepast.
     
  • Voor de winter (rond 15 oktober) moeten biozuiveringssystemen vorstvrij gemaakt worden (pomp en leidingen laten leeglopen). In het voorjaar (vanaf eind maart) kan het systeem opnieuw opgestart worden.
     
  • Er moet voldoende substraat in de bakken aanwezig zijn. Zoniet, moet het substraat bijgevuld worden. Hierbij wordt het nieuwe substraat best gemengd met het bestaande substraat. heeft dezelfde samenstelling als het substraat van een nieuwe biofilter (zie handleiding opbouw biofilter).
     
  • Vermijd koper op biozuiveringssystemen. Koper doodt de micro-organismen af.

 

(bron: Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel praktische leidraad)

 

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van