X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Irrigatie in de kijker op Werktuigendagen 2021

Irrigatie in de kijker op Werktuigendagen 2021

Werktuigendagen Oudenaarde - Landbouw zit in ons DNA! editie 2021

Auteur: Elise/maandag 22 november 2021/Categories: Nieuws, Irrigatie

Het wordt steeds belangrijker om op een beredeneerde manier om te gaan met water. Dit kan door het weinige water op de efficiëntste manier en het beste tijdstip in te zetten voor irrigatie. Ook de kostprijs van de beregening kan je best op voorhand goed inschatten. Die kost kan je voor jouw bedrijf berekenen met een tool die beschikbaar is via de  (). Deze tool kan op dit moment enkel gebruikt worden voor haspelberegening en watertransport door loonwerker.

Via het project Optimale Water Applicatie (Optiwapp) willen we dit uitbreiden naar verschillende irrigatietechnieken. Om de beregeningstool toegankelijker te maken, wordt deze omgevormd naar een gebruiksvriendelijke irrigatieapp. In deze app zullen we enerzijds informatie toevoegen over de waterbehoefte van de voornaamste teelten, dit in functie van plantdatum en bodemsoort. Ook de rendabiliteit van beregenen zal worden gevisualiseerd. Anderzijds zullen ook technische fiches over traditionele en meer geavanceerde beregeningstechnieken worden voorzien, zodat je als teler een transparant beeld krijgt over welke innovaties er zich afspelen in deze sector en eventueel inpasbaar zijn op jouw bedrijf. 

De Werktuigendagen op 25 en 26 september in Oudenaarde waren een ideale gelegenheid om landbouwers hiermee kennis te laten maken. Een verkorte versie van deze technische fiches is te vinden in de Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021 van de Werktuigendagen.

Er werd een demo gegeven met een sproeiboom op een mengmesttank/watertank en een demo met tape-leg-machine en tape-oprol-machine.

Ook werden enkele precisieberegeningstechnieken voorgesteld met een woordje uitleg. Allereerst de Crodeon Reporter, een draadloze sensormodule die het mogelijk maakt om vanop afstand de beregening op te volgen. De Crodeon Reporter wordt op een bestaande haspel met kanon of sproeiboom geïnstalleerd. Elke minuut wordt de actuele werkdruk, de afstand tot het kanon en de oprolsnelheid van de haspel weergegeven op het dashboard via de smartphone of tablet.

Tijdens de demo van Crodeon werd ook een module getoond die het mogelijk maakt de irrigatie van op afstand te besturen op basis van sensordata uit het veld.

Ook de Raindancer werd toegelicht, deze bevat een GPS-module met zonnepaneel, welke op de sproeierwagen wordt gemonteerd. Middels een druksensor wordt de waterdruk op de sproeierwagen gemeten. In de Raindancer app wordt de actuele werkdruk, afstand tot het kanon en voortgang, oprolsnelheid, aankomsttijd, druk op het kanon en watergift weergegeven.

Verder kwam de Fasterholt onder de aandacht waarbij het kanon geïnstalleerd staat op de haspel, deze machine rijdt in zijn geheel door het veld. Als laatste werd een demo aan de hand van een demobord gegeven van het draadloos aansturen van kleppen en pompen voor druppelirrigatie.

Zowel de bezoekers als de bedrijven waren enthousiast over het voorstellen van de verschillende irrigatietechnieken!

 

Meer info?

Elise Vandewoestijne
Anne Waverijn
Bezoekersgids groenteplatform mechanische onkruidbestrijding en irrigatie 2021

 

In samenwerking met

     

 

Met de steun van

Het demonstratieproject 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Het LA-traject 'Datagedreven Regeling van druppelirrigatie voor een duurzame Productie in de tuinbouw (DRIP)'

Waterportaal

Print

Number of views (2839)/Comments (0)

Documents to download

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van