X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

In het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Auteur: Anne Waverijn/maandag 3 april 2023/Categories: Nieuws, Waterbronnen

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

 

Wat houdt het demoproject GlaWInO in?

GlaWInO staat voor ‘Glastuinbouw Water Infiltratie en opslag’. Binnen GlaWInO nemen we volgende taken op:

  • We verwerven inzicht in welke infiltratietechnieken er bestaan en wat hun toepasbaarheid is op glastuinbouwbedrijven;
  • We bekijken of peilmetingen van het water in het bassin kunnen helpen om concreet zicht te hebben op de huidige en toekomstige beschikbare watervoorraad op het bedrijf;
  • We breiden het WADITO-model uit voor het berekenen van de optimale wateropslag en de ideale dimensionering van het infiltratiesysteem. Het WADITO-model berekent de balans tussen waterverbruik en -opslag op een glastuinbouwbedrijf. Daarmee kan dan de optimale grootte van de watervoorraad worden gedimensioneerd;
  • En we verspreiden de verzamelde informatie binnen de sector via bedrijfsbegeleidingen en demonstratiemomenten.

Infiltratiesystemen (bovengronds en ondergronds) staan op de nieuwe NPI-lijst, wat betekent dat je als landbouwer financiële ondersteuning kan krijgen voor dergelijke investeringen. In dit geval tot wel 100%.

 

Wat deden we al?

Vanuit het project verzamelden we in eerste instantie informatie rond verschillende infiltratiesystemen. Deze werden gebundeld in handige fiches, die hier ook het Waterportaal gepubliceerd zijn. Daarnaast werd werk gemaakt van het uitbreiden van het WADITO-model dat kan helpen bij de optimale dimensionering van het infiltratiesysteem en waarbij eventueel ook aanbevelingen gedaan kunnen worden rond de ideale omvang van je watervoorraad. Dit op basis van het beschikbare dakoppervlak en het watergebruik.

Deze zaken kunnen je helpen voor het verduurzamen van het waterbeheer op jouw bedrijf. Voornamelijk door overtollig hemelwater, dat niet hergebruikt kan worden, te laten infiltreren om zo de grondwatertafel aan te vullen ten opzichte van een versnelde afvoer richting zee.

 

Wat zit er in voor jou?

Nu bieden de partners vanuit het project ook de mogelijkheid aan voor een specifieke bedrijfsbegeleiding. Tijdens deze bedrijfsbegeleiding komt een specialist ter plaatse op jouw bedrijf en wordt voldoende informatie verzameld zoals: dakoppervlak, teelt, waterverbruik, beschikbare waterbassins, locaties voor waterinfiltratie, bodemtype en infiltratiecapaciteit. Op basis van deze informatie wordt samen bekeken welke infiltratiesystemen interessant kunnen zijn voor jouw specifieke bedrijfssituatie. Wil je effectief verder tot uitvoering, dan helpen we ook graag bij het aanvragen van de VLIF-NPI. Zo kan het infiltratiesysteem mogelijks volledig worden terugbetaald.

Op basis van deze bedrijfsbegeleidingen en andere input die nog wordt verzameld, zullen we vervolgens enkele demonstratiemomenten organiseren om de ervaringen en kennis op een interessante manier verder te verspreiden.

 

Meer info?

Anne Waverijn
Elise Vandewoestijne

 

In samenwerking met

    

 

Met de steun van

  

Print

Number of views (2744)/Comments (0)

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van