X
GO

Brochures

Biobloemen | Irrigatie, een noodzaak in de teelt?

Biobloemen | Irrigatie, een noodzaak in de teelt?

Irrigatie, een noodzaak in de teelt van biobloemen?

Auteur: Liesbet Blindeman/vrijdag 18 december 2020/Categories: Nieuws, Irrigatie

Een voldoende vochtige bodem is van belang voor een goede groei in de bloementeelt. Bij te droge teeltomstandigheden komt de plant in stress, stopt de vegetatieve groei en komen ze vaak te vroeg in bloei, wat resulteert in korte bloemstengels. En dit terwijl het voor gebruik in boeketten belangrijk is dat de bloemstengels voldoende lang zijn.

Binnen het CCBT-project ‘Invloed van een beredeneerde irrigatie op de kwaliteit en houdbaarheid van biobloemen’ worden voor het tweede jaar op rij irrigatieproeven aangelegd met zomerbloemen. Hierbij worden twee irrigatiefrequenties (irrigatie_1 = 100% en een gereduceerde irrigatie, irrigatie_2 = 70%) vergeleken met een niet geïrrigeerd perceel en dit zowel voor de leeuwenbekken (Antirrhinum majus) als voor de zonnebloemen (Helianthus annuus) die op verschillende tijdstippen werden geplant of gezaaid. Het effect van de irrigatie, toegediend via een druppelsysteem, wordt nagegaan op de productie en de gewaskwaliteit (stengellengte maar ook houdbaarheid op vaas). Het vochtgehalte van de bodem wordt opgevolgd zowel met behulp van tensiometers aangebracht op 15 en 30 cm diepte, als vochtsensoren die op 15 cm diepte werden aangebracht en zorgen voor continue registratie.

 

Als gevolg van de aanhoudende droogte van de voorbije periode, is het effect van de irrigatie inmiddels overduidelijk merkbaar aan de leeuwenbekken. Begin juni werd de gewashoogte waargenomen voor de drie cultivars die begin maart werden voorgezaaid en hier in de proef werden opgenomen (Figuur 1). Vooral voor de vroegst bloeiende soort, Antirrhinum majus ‘Chantilly Bronze’, die vanaf half juni zal worden geoogst zijn de verschillen reeds statistisch aantoonbaar. Dat de geïrrigeerde objecten langere bloemstengels zullen opleveren, staat nu al vast.

 

De proeven op het PCS worden uitgevoerd op een lemige zandbodem die weinig water vasthoudt. Een gelijkaardige proef met identiek dezelfde gewassen werd ook aangelegd op bioboerderij ’t Plukgeluk in Heverlee, waar men de bloemen teelt op een zandleem bodem en gebruik maakt van bladmulch. Ook daar zijn de verschillen in irrigatie reeds duidelijk visueel waar te nemen aan het gewas.

 

Figuur 1: Gemiddelde gewashoogte

 

Meer info?

Liesbet Blindeman
liesbet.blindeman[at]pcsierteelt.be
Tel.: +32 (0)9 353 94 89 

 

In samenwerking met

 

   

In het kader van het CCBT-project ‘Invloed van een beredeneerde irrigatie op de kwaliteit en houdbaarheid van biobloemen’

Bron: BioPraktijk

Print

Number of views (3695)/Comments (0)

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van