X
GO

Brochures

Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.

maandag 11 december 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (926)/Comments (0)/
Optimaliseren van de druppelirrigatiestrategie in prei

Optimaliseren van de druppelirrigatiestrategie in prei

Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.

dinsdag 28 november 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (931)/Comments (0)/
Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

In 2024 onderzoeken we hoeveel water een teelt van bataat gemiddeld nodig heeft, en op welke momenten het water beschikbaar moet zijn.

Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst. Beregening gebeurde met druppelirrigatie, de volgende strategieën werden vergeleken:

donderdag 16 november 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (1101)/Comments (0)/
Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Er is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen.

Sinds juni is de Europese verordening inzake hergebruik van water van kracht. Dit it is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen. Iets wat voor de Europese maatregel in Vlaanderen al mogelijk was, maar nu onbetaalbaar lijkt.

dinsdag 7 november 2023/Auteur: Elise/Number of views (920)/Comments (0)/
Bovengrondse infiltratiezones

Bovengrondse infiltratiezones

Potentieel voor meer (bio)diversiteit

De klimaatverandering uit zich de laatste jaren vooral in weersextremen. Denk aan de overstromingen in 2021 en de langdurige droogteperiodes de jaren voorheen en dit jaar. De negatieve gevolgen van deze ontwikkelingen worden in Vlaanderen nog versterkt door de hoge verstedelijkingsgraad en hoge verhardingsgraad van gemiddeld 16%. Het is dan ook meer dan ooit nodig om waterafvoer via riolering te beperken en de grondwatertafel lokaal aan te vullen.

zaterdag 4 november 2023/Auteur: Sandy Adriaenssens/Number of views (967)/Comments (0)/
RSS
245678910Laatste pagina

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van