X
GO

Welkom bij het Waterportaal

Het Waterportaal is een infoloket waar land- en tuinbouwers advies kunnen krijgen over het totale watermanagement op het bedrijf. De focus ligt hierbij op duurzaam waterbeheer.

 

 

 

 

Sinds 10 juni 2022 geen gezuiverd afvalwater van RWZI’s meer voor landbouwirrigatie

Sinds 10 juni 2022 geen gezuiverd afvalwater van RWZI’s meer voor landbouwirrigatie

De meeste RWZI's de PFAS-gehalten hoger liggen dan de drempelwaarden

Author: Elise/dinsdag 14 juni 2022/Categories: Nieuws, Waterbronnen, Afvalwater, Irrigatie

Rate this article:
No rating

 

Sinds 10 juni 2022 zet  Aquafin de ad hoc ophalingen van gezuiverd afvalwater op de RWZI's voor landbouwirrigatie, openbaar groen en sporttereinen stop.

Uit recente metingen is gebleken dat voor de meeste RWZI's de PFAS-gehalten hoger liggen dan de drempelwaarden uit het kader dat werd uitgewerkt voor bemalingswater en grondwater. PFAS in het effluent zijn afkomstig uit riool- en afvalwater en worden in de RWZI's niet verwijderd met de huidige technieken, net zoals sommige andere micropolluenten. Experten oordelen dat er met de huidige inzichten geen garantie kan gegeven worden over het optreden van milieurisico's bij deze toepassingen.

Hoewel er geen acuut gevaar is, neemt Aquafin haar verantwoordelijkheid en zet het uit voorzorg en in overleg met de Vlaamse overheid deze ophalingen stop. Hiermee willen ze een bijkomende bron van PFAS-verspreiding in het milieu uitsluiten. Bovendien is het inzetten van effluent zonder verdere behandeling voor land- en tuinbouw in tegenspraak met een recente EU-verordening waardoor dit vanaf 2023 hoe dan ook niet meer mogelijk is.

Enkel structurele afhaling waarbij de afnemer zelf verdere zuiveringsstappen voorziet is nog mogelijk. De toelichting hierover vind je op deze pagina: Toepassingen van gezuiverd water | Aquafin


(bron: Aquafin)
 

Print

Number of views (587)/Comments (0)

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 80 84

   info@waterportaal.be

Met steun van