X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Water capteren van oppervlaktewateren, hoe?

Water capteren van oppervlaktewateren, hoe?

Met focus op de vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater

Auteur: Greet Tavernier/vrijdag 30 juni 2017/Categories: Nieuws, Irrigatie

Door de droogte dit voorjaar, is het thema water actueler dan ooit. Land- en tuinbouwers hebben nood aan water om teelten te beregenen. Het is van belang om spaarzaam met het beschikbare water om te springen en ook alternatieven naast grondwater, zoals hemelwater en oppervlaktewater, aan te spreken.

Dit bericht focust op de vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater.

 

Bevaarbare waterlopen

Bij het onttrekken van minder dan 500 m³/jaar uit een waterweg volstaat het om dit te melden aan de bevoegde waterwegbeheerder (meldingsplicht). Aan wie u dit moet melden , kan u terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid onder 'Vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater'.

Voor volumes die 500 m³/jaar overstijgen, is een vergunningsplicht vereist. Deze vergunning moet vooraf aangevraagd worden bij Waterwegen en Zeekanaal of het bevoegde havenbestuur. Dit kan eenvoudig door een mail te sturen naar info[at]wenz.be. In deze mail vermeld u waar u water wilt onttrekken en waarvoor het ingezet zal worden. Deze regelgeving is van toepassing in het Vlaams gewest.

Waterwegen en Zeekanaal NV
Oostdijk 110
2830 Willebroek
Tel.: 03 860 62 11
Fax: 03 860 62 78
info[at]wenz.be
    nv De Scheepvaart
Havenstraat 44
3500 Hasselt
Tel.: 011 29 84 00
Fax: 011 22 12 77
info[at]descheepvaart.be

 

Onbevaarbare waterlopen

Uit een onbevaarbare waterloop hebben aangrenzende landbouwers het recht om water uit de oever te trekken voor het beregenen van hun gewassen. Men moet er wel voor zorgen dat de waterloop niet volledig onttrokken wordt om het recht van andere landbouwers niet te ontnemen. Niet-aangrenzende landbouwers kunnen water vanaf de openbare weg onttrekken. Niet-bevaarbare waterlopen zijn niet onderhevig aan een meldings- of vergunningsplicht. Dit is niet meer geldig wanneer een constructie voorzien wordt om het water uit de waterloop te trekken. Voor de aanleg van zo’n constructie is een bouwvergunning nodig en toestemming van de waterbeheerder.

Bevindt de onbevaarbare waterloop zich in het poldergebied, dan kan er wel een captatievergunning of toelating nodig zijn. Hiervoor moet er nagegaan worden of er een politiereglement van kracht is.

 

Meer info?

Vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater
Waar moet ik toelating vragen om water uit bevaarbare waterlopen, kanalen en havens te gebruiken?

Print

Number of views (9065)/Comments (0)

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van