Puntvervuilingen hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit van waterlopen. De aanleg van een eerste openbare vulplaats in Oost-Vlaanderen komt hieraan tegemoet. Directe verliezen beperken en landbouwers en loonsproeiers milieubewuster laten omgaan met gewasbeschermingsmiddelen zijn de doelstellingen binnen dit plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen.
Directe verliezen: oorzaak en aanpak
Directe verliezen of puntvervuilingen zijn de belangrijkste bron van vervuiling van het oppervlaktewater. Puntvervuilingen vinden vaak plaats bij het vullen van het spuittoestel: morsen bij het afmeten van de gewasbeschermingsmiddelen, overlopen van de spuittank bij het vullen of lekkende spuitdoppen. Deze voorbereidingen gebeuren doorgaans op verharde oppervlakken of op de openbare weg. Het gemorste water vloeit daarbij af naar de riolering of de beek.
Deze pijnpunten kunnen worden aangepakt met een openbare vulplaats. Dat is een betonnen constructie waarop een landbouwer of loonsproeier zijn spuittank kan vullen met water uit de beek. Loopt de spuittank over, dan komt het restwater niet terecht in de beek of de riolering maar in de ruimte onder de betonnen roosters. Een mengsel van kokoschips en teeltaarde zorgt voor een biologische afbraak van de gewasbeschermingsmiddelen. De aanzuigleiding is voorzien van een terugslagklep zodat verontreinigd water niet terugvloeit naar de beek.
West-Vlaanderen als voorbeeld
In West-Vlaanderen zijn al zeven openbare vulplaatsen met succes in gebruik. Daarom was er in Oost-Vlaanderen ook interesse om een eerste openbare vulplaats aan te leggen. Deze eerste vulplaats moet als voorbeeld dienen voor andere Oost-Vlaamse gemeenten. Het project beoogt een beter draagvlak te creëren voor openbare vulplaatsen in Oost-Vlaanderen.
Met een openbare vulplaats wil het project in de eerste plaats puntvervuilingen aanpakken. Maar daarnaast is het ook de bedoeling om landbouwers en loonsproeiers meer milieubewust te leren omgaan met gewasbeschermingsmiddelen.
Openbare vulplaats in Lange Nieuwstraat
De eerste Oost-Vlaamse openbare vulplaats wordt in Sint-Gillis-Waas aangelegd. Hiervoor heeft de gemeente de Lange Nieuwstraat aangeduid als geschikte locatie. Landbouwers en loonsproeiers maken nu al gebruik van deze plaats om water aan te zuigen. Er is voldoende ruimte om de constructie aan te leggen en om manoevers uit te voeren. De vulplaats zou klaar moeten zijn tegen september 2018 en kan vanaf dan ook worden gebruikt.
Voor meer info?
Greet Tavernier
Met de steun van