Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
NuReDrain richt zich op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor (P) en het verwijderen van fosfor (P) en stikstof (N) in agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom. Door implementatie van dergelijke technologieën kan de nutriëntenemissie naar het oppervlaktewater verder gereduceerd worden, met behoud van de landbouwproductiviteit op het huidige niveau. De effectiviteit van P en N verwijdering van veel van deze technologieën zijn al bewezen op labo- en kleine pilot-schaal, maar zijn nog niet opgeschaald.
Binnen het FOSCAP-project werd een eenvoudige filter ontwikkeld die in staat is fosfor te filteren uit spuistroom van sierteeltbedrijven. Deze filter werd zowel op praktijkbedrijven als op het Proefcentrum voor Sierteelt uitgetest.
FERTINNOWA verzorgde een presentatie tijdens de “VI Jornadas Nacionales sobre Agrometeorología” conferentie, georganiseerd door “Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA)” op 17 en 18 november 2016. FERTINNOWA was eveneens aanwezig op de “VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH” conferentie, georganiseerd op 18 oktober 2016.
Op 12 oktober 2016 vond de workshop “Meeting grower’s needs: optimal management of irrigation and fertigation” plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. De workshop is bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen. De terugkoppeling van deze stakeholders was zeer positief. De workshop werd door hen beschreven als zeer bruikbaar, inspirerend en een uitdaging om vanuit de telers hun visie te denken. De uitkomsten van de workshops zullen de komende 2 jaar gebruikt worden als feedback in het project om de barrières in waterhuishouding voor telers te identificeren. Barrières die gerelateerd zijn aan het verbeteren van waterefficiëntie en input-reducerende maatregelen aan het adres van de telers.
Tijdens het eerste FERTINNOWA-evenement kregen 10 bedrijven (Agrozone, Aqua4D, Bois Valor, CoRHIZE, Dosatron, Grodan, Hoogendoorn, Hortimax, Lamberti, Priva) de mogelijkheid om hun innovatieve ontwikkelingen wat betreft watermanagement aan te dragen. CoRHIZE ontving het “Innovation of the event” award voor de ORASA® service na stemming van de bezoekers. CoRHIZE is een service die kaarten genereert over de vocht- en waterhuishouding in de bodem. Hiervoor gebruiken ze high-tech sensoren die in staat zijn om gelijktijdig op 4 dieptes te functioneren. Het ervaren “CoRHIZE Agronomy team” voorziet in technisch advies in watermanagement en bemesting. De “Innovation Award” biedt CoRHIZE een gratis plek op de "technology market" tijdens de workshop in Nederland in 2017 of tijdens het laatste FERTINNOWA-evenement in 2018 dat plaats zal vinden in Almeria.
In bepaalde intensieve teelten biedt een doorgedreven optimale bemesting geen garantie voor aanvaardbare nitraatconcentraties in het drainagewater. Het LA-traject ‘Innovatieve toepassingen voor nitraatreductie in drainagewater’ ontwikkelt een best beschikbare techniek om te velde nitraten uit drainagewater te halen.
Wanneer we het hebben over de Bretoense tuinbouwsector, verschijnt bij velen het beeld van de regio met de uitgestrekte kustlijn en de opmerkelijke groene algengroei. Maar niet lang meer, als we Esther Lechevallier, onderzoekster aan het proefstation CATE, mogen geloven. Uit een bezoek aan enkele Bretoense tuinbouwbedrijven en het proefstation CATE blijkt dat er binnen de sector heel wat veranderingen aan de gang zijn. Er is veel aandacht voor duurzaam watergebruik, uitspoeling van nutriënten, gekke wortels en waterontsmetting.
Vandaag worden heel wat Europese tuinbouwregio's meer dan ooit geconfronteerd met tekorten aan kwalitatief water. Bovendien slaagt men er in regio's met intensieve tuinbouwactiviteiten vaak niet in om aan de Europese waterwetgeving te voldoen. Het thematische netwerk FERTINNOWA beoogt beschikbare innovatieve technologieën en ervaringen samen te brengen, uit te wisselen én te implementeren op bedrijfsniveau, om zo belangrijke stappen voorwaarts te zetten wat betreft duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt.
In de huidige tijden waarin het klimaat minder voorspelbaar is en het hergebruik van grondstoffen steeds belangrijker wordt, zijn een efficiënt en duurzaam watergebruik, alsook het beperken van plastiekafval, absolute prioriteiten. In Mediterrane regio’s is het waterprobleem zelfs nog een stuk kritischer dan bij ons. Daarom is het gebruik van micro-irrigatiesystemen zeer voordelig, omdat op deze manier het water optimaal benut wordt, in vergelijking met de traditionele irrigatiesystemen. Deze systemen zorgen namelijk voor een water afgifte enkel daar waar de plant het nodig heeft.
Het doel van het RIGA-project is het ontwikkelen van een nieuw druppelirrigatiesysteem (~T-tape) metanti-alg en antiworteleigenschappen. Dit zou de levensduur sterk moeten verhogen t.o.v. de bestaande druppelirrigatiesystemen. Het innovatieve systeem zal tevens zorgen voor een reductie in waterverbruik, maar ook in een dalend verbruik van ontsmettings- of reinigingsmiddelen. Er wordt gestreefd naar een duurzaam concept dat prijscompetitief zal zijn met bestaande systemen.
Het FOSCAP-project introduceert in de sierteelt een technisch eenvoudige en innovatieve filter voor fosfaatcaptatie uit spuistroom. Deze filter is gevuld met ijzerkorrels met een zandkern (= IOCS of Iron Oxide Coated Sand) of met een granulaat van steekvast ijzerslib. Niet alleen in de sierteelt, maar ook in de groententeelt, op melkveebedrijven en in slachthuizen bevat het afvalwater te veel fosfaten en kan de fosforfilter een oplossing bieden.
Glastuinbouwbedrijven moeten volgens het Mestdecreet voor hun teelt onder permanente overkapping waar voedingswater wordt toegediend, ten laatste tegen 1 januari 2011 beschikken over een opvang met een opslagcapaciteit voor de spuistroom geproduceerd gedurende 6 maand. Voor de meeste sierteeltbedrijven zal het aangewezen zijn te werken volgens een gesloten teeltsysteem met waterrecirculatie om aan de normen en eisen van het Mestdecreet te kunnen voldoen. De verplichte opvangcapaciteit voor spuistroom is bij recirculatie immers veel kleiner. Bovendien mag de buffertank voor recirculatie als opslagcapaciteit voor spuistroom worden beschouwd.
Voor de opbouw van de fytobak zijn heel wat variaties mogelijk. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven met hieronder de benodigdheden. Neem ook een kijkje in de brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel: praktische-leidraad'
Het handboek 'Impact van waterkwaliteit en irrigatiebeheer in de biologische glastuinbouw' is een unieke bron van informatie voor kwekers, onderzoekers, studenten, docenten, consultants en leveranciers die betrokken zijn bij de biologische beschutte teelt. Deze publicatie kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van meer duurzame strategieën in verband met irrigatie in de biologische glastuinbouw.
De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling. Bijmengen van regenwater aan ondiep grondwater kan bijvoorbeeld het zout- of ijzergehalte tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Investering in opvang en opslag van hemelwater kan dan goedkoper zijn dan investeren in bvb een omgekeerde osmosesysteem of een ontijzeringsinstallatie. Als de kwaliteit van het water niet voldoet, zijn er in het geval van bacteriologische verontreiniging tal van ontsmettingsproducten en technieken in de handel om het water te behandelen. Het spreekt voor zich dat ook de verwijdering van de bron van de besmetting een oplossing kan bieden. Bacteriologische besmettingen op veeteeltbedrijven vinden bijna steeds hun oorsprong in een bevuiling door mest of in het ontstaan van een biofilm in de leidingen. Ook bij chemische verontreinigingen is het belangrijk om de bron van vervuiling te elimineren.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!