X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

In het kader van het demoproject het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’

Door de klimaatverandering zullen langere periodes van droogte moeten worden overbrugd. Het beschikken over voldoende kwalitatief gietwater en het hergebruiken van drainwater zal steeds belangrijker worden. Bij hergebruik van drainwater kan toch een fractie spuistroom worden geproduceerd. Door het verwijderen van nutriënten uit spuistroom wordt de impact op de omgeving en het milieu beperkt.

vrijdag 15 december 2023/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (1755)/Comments (0)/
Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.

maandag 11 december 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2043)/Comments (0)/
Optimaliseren van de druppelirrigatiestrategie in prei

Optimaliseren van de druppelirrigatiestrategie in prei

Sinds 2018 waren de meeste zomers droog tot zeer droog. Door de klimaatverandering wordt een verdere toename van droge, warme zomers verwacht. Daarom wordt irrigatie een noodzaak om de productie en kwaliteit van prei op peil te houden.

dinsdag 28 november 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (1958)/Comments (0)/
Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

In 2024 onderzoeken we hoeveel water een teelt van bataat gemiddeld nodig heeft, en op welke momenten het water beschikbaar moet zijn.

Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst. Beregening gebeurde met druppelirrigatie, de volgende strategieën werden vergeleken:

donderdag 16 november 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2098)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Er is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen.

Sinds juni is de Europese verordening inzake hergebruik van water van kracht. Dit it is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen. Iets wat voor de Europese maatregel in Vlaanderen al mogelijk was, maar nu onbetaalbaar lijkt.

dinsdag 7 november 2023/Auteur: Elise/Number of views (1925)/Comments (0)/
Bovengrondse infiltratiezones

Bovengrondse infiltratiezones

Potentieel voor meer (bio)diversiteit

De klimaatverandering uit zich de laatste jaren vooral in weersextremen. Denk aan de overstromingen in 2021 en de langdurige droogteperiodes de jaren voorheen en dit jaar. De negatieve gevolgen van deze ontwikkelingen worden in Vlaanderen nog versterkt door de hoge verstedelijkingsgraad en hoge verhardingsgraad van gemiddeld 16%. Het is dan ook meer dan ooit nodig om waterafvoer via riolering te beperken en de grondwatertafel lokaal aan te vullen.

zaterdag 4 november 2023/Auteur: Sandy Adriaenssens/Number of views (2046)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Opheffing tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Opheffing tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Het tijdelijk onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten wordt opgeheven.

dinsdag 31 oktober 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (1737)/Comments (0)/
Interesse in fertigatie? Neem contact op!

Interesse in fertigatie? Neem contact op!

Nieuw projectidee over fertigatie

De afgelopen 6 jaren werd de landbouw geteisterd door wekenlange droogte en hoge temperaturen in het voorjaar en/of de zomer. Door deze problematiek stijgt de interesse in efficiënte irrigatie- en bemestingssystemen. Druppelirrigatie combineren met fertigatie (toepassing van kunstmest door middel van een irrigatiesysteem) is een aanzienlijke meerwaarde: je kan de basisbemesting verlagen en bijbemesten in de wortelzone, waarbij de opgeloste voedingsstoffen onmiddellijk opneembaar zijn.

maandag 16 oktober 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (1965)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Terugblik publieksmoment zondag 17 september 2023

Tijdens een publieksmoment op zondag 17 september was er grote belangstelling voor het heringerichte overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem. Het gebied combineert een buffer- en spaarfunctie. Via een parcours rond het overstromingsgebied kregen de aanwezigen een deskundige uitleg over de werking van het overstromingsgebied, het spaargedeelte en de aftappunten.

donderdag 12 oktober 2023/Auteur: Elise/Number of views (2023)/Comments (0)/
Update droogtemaatregelen Oost-Vlaanderen 08/08/2023

Update droogtemaatregelen Oost-Vlaanderen 08/08/2023

De gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft het tijdelijk onttrekkingsverbod voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gedeeltelijk opgeheven.

Omwille van de neerslag van de voorbije weken heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, het tijdelijk onttrekkingsverbod voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gedeeltelijk opgeheven. In 16 onttrekkingszones blijft een onttrekkingsverbod van kracht.

dinsdag 8 augustus 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2201)/Comments (0)/
Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

In het kader van het demonstratieproject “Droogtekaarten voor aardappel en maïs”

De impact van het wijzigend klimaat laat zich jaar op jaar voelen en verschillen binnen een perceel tonen zich meer en meer. Variatie die zich toont tijdens droge periodes wijst in de richting van verschillende vochtbeschikbaarheid. Deze verschillen kunnen gebundeld worden in een droogtekaart, welke als basis kan dienen voor een aangepaste taakkaart. Met deze taakkaart kan je je beheer binnen je perceel aanpassen in functie van droogtegevoeligheid. Tijdens deze webinar tonen we de verschillen die mogelijk zijn, wat van belang is voor een droogtekaart en hoe diverse farm managementsystemen je hier al in tegemoet komen. Meer info vindt u ook in de bijhorende brochure 'Droogte als stimulans voor variabel beheer'.

donderdag 11 mei 2023/Auteur: Elise/Number of views (3252)/Comments (0)/
Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het demonstratieproject 'Bodemkracht: verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken'

Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen.

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (3432)/Comments (0)/
Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Infofiches in het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Op de infiltratiefiches staan de verschillende infiltratiesystemen uitgelegd samen met de voor- en nadelen, een kostprijsinschatting en de toepasbaarheid op glastuinbouwbedrijven.

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4361)/Comments (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

In het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (3063)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

In het kader van het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’

In dat geval zullen we net als in 2022 opnieuw erg zuinig met ons gietwater moeten omgaan. Met dat idee wordt de komende twee jaar het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’, gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, uitgevoerd op het PCS.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Ilse Delcour/Number of views (2732)/Comments (0)/
Categories: NieuwsDroogte
RSS
245678910Laatste pagina

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van