Op dinsdag 14 juni 2022 vond de studiedag 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones' plaats op het Proefcentrum voor Sierteelt te Destelbergen.
Onder druk van een veranderend klimaat worden gemeenten en hun inwoners geconfronteerd met waterschaarste en wateroverlast. Groenzones lijden hieronder, terwijl dit juist belangrijke klimaatadaptieve maatregelen zijn met heel veel voordelen. Het is duidelijk dat we beter moeten omgaan met water en groen. Op deze afsluitende studiedag werden de eindresultaten en ervaringen van 2 jaar onderzoek belicht en werd de groensector geïnspireerd bij efficiënt waterbeheer met groenzones.
Presentaties
- Groenblauwe dooradering en klimaatadaptatie: overzicht van Vlaamse beleidsinitiatieven
Robin De Smedt (Departement Omgeving)
- Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones: projectresultaten
Eva Reybroeck (PCS), Filiep Bouckenooghe en Rudi Geerardyn (VVOG), Greet Tijskens (Velt) en Eliza Romeijn-Peeters (Regionaal Landschap Schelde-Durme)
- Gedragsverandering en draagvlakvergroting voor klimaatadaptieve steden
Annick Vanhove (Contutti)
- Inspiratiesessie 1: over het project ‘Toekomstbomen’, ervaringen met Oenosan, TerraCottem en Acterra en groenblauwe projecten in Oudenaarde
Stefaan De Smet, Stad Oudenaarde
- Inspiratiesessie 2: Eeklo stadsbreed werken rond het thema water en groen/blauw, en hoe hiermee rekening gehouden wordt bij nieuwe projecten (o.a. bij het project Wilgenpark)
Talitha Voet (Stad Eeklo)
- Inspiratiesessie 3: over de ervaringen met bomenaanplantingen en hoe het succes hiervan te vergroten en aanpak bermbeheer
Pieter Van Nieuwerburgh (Agentschap Wegen & Verkeer)
In samenwerking met
Deze studiedag kadert in het PDPO-project ‘Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones’ en wordt georganiseerd in samenwerking met VVOG, Velt en het Regionaal Landschap Schelde-Durme.
Met de steun van