X
GO

Afdekmaterialen

Op deze pagina:

 

Drijfzeil uit geweven PP

 

Bron: Inagro, 2022

 

Eigenschappen

Het drijvend zeil is een frequent afdekmateriaal en bestaat meestal uit polypropeen, soms ook uit polyetheen. Dit weefseldoek wordt op maat van de binnenzijde van de watersilo gemaakt. Langs de buitenzijde kan een Pvc-buis worden aangebracht zodat het doek netjes in de vorm van de tank blijft. Het zeil is gedeeltelijk waterdoorlatend en UV bestendig. De kostprijs van dit zeil is €17,27/m² (Inagro, 2023).

Voordelen

Het heeft een hoge afdekkingsgraad waardoor het verdamping en opwarming reduceert. Ook is het waterdoorlatend, maar het laat tegelijkertijd weinig daglicht en vuil door.

Nadelen

Op het drijfzeil ontstaat een oppervlakkig waterlaagje waarin algenbloei mogelijk is. Ook trekt dit vogels aan. In het waterlaagje kan plantengroei optreden, waardoor scheuren in het zeil kunnen ontstaan. Ook is het zeil meer onderhevig aan wind.

 

Airfloat cover

Bron: Inagro, 2022

 

Eigenschappen

Dit is een nieuwere manier om een watertank af te dekken. Dit afdekmateriaal is opgebouwd uit een dubbele laag polyolefinemateriaal waartussen luchtkussentjes zitten. Op deze manier heeft dit kleed een zeer hoog drijvend vermogen. Dit afdekzeil wordt op maat van de silo gemaakt. Om regenwater door te laten, en daarmee vastlegging te realiseren, worden in het kleed diverse 40 mm gaatjes geknipt. Dit afdekmateriaal zorgt ervoor dat er weinig daglicht en vuil wordt doorgelaten. Bovendien is dit afdekmateriaal wit waardoor ook het zonlicht wordt weerkaatst, wat de toename van de watertemperatuur moet afremmen. De kostprijs van dit zeil is €13/m² (Inagro, 2023).

Voordelen

De Airfloat cover heeft een hoge afdekkingsgraad, waardoor er minder verdamping en opwarming optreedt. Door de structuur van de luchtkussentjes en de adhesie van het materiaal krijgt wind geen vat op de folie.

Nadelen

Op de Airfloat cover ontstaat een oppervlakkig waterlaagje waarin algenbloei mogelijk is. Ook trekt dit vogels aan. In het waterlaagje kan plantengroei optreden, waardoor scheuren in het zeil kunnen ontstaan.

 

Drijvende hexacovers

 

Eigenschappen

Dit zijn zeshoekige kunststofschijven die op het wateroppervlak tegen elkaar drijven en zo het wateroppervlak afschermen van zonlicht.

Voordelen

Drijvende hexacovers hebben een hoge afdekkingsgraad, waardoor er minder verdamping en opwarming optreedt. Ook krijgt wind geen vat op de hexacovers. Verder is er geen begroeiing mogelijk op het materiaal. Bovendien zijn ze zo gemaakt dat ze kantelen wanneer watervogels proberen om er een nest op te maken.

Nadelen

De bedekking is mogelijks wat minder uniform. Ook is het materiaal duurder dan de gemiddelde afdekmaterialen, met een kostprijs van €33,38/m² (Inagro, 2023).

 

Drijvende hoekige bolvormen: ICOS

Bron: Inagro, 2022

 

Eigenschappen

Dit zijn twintigvlakkige ronde bollen die het wateroppervlak afschermen van zonlicht. Door hun hoekige structuur sluiten de bollen tegen elkaar aan waardoor het volledige wateroppervlak afgeschermd is van zonlicht. Wel laten ze water door. Ze zijn drijvend en deels gevuld met water.

Voordelen

ICOS hebben een hoge afdekkingsgraad, waardoor er minder verdamping en opwarming optreedt. Ook krijgt wind geen vat op ICOS. Verder is er geen begroeiing mogelijk op het materiaal. Deze hoekige bollen zorgen ervoor dat watervogels niet kunnen nestelen.

Nadelen

Er zijn veel eenheden nodig. Ook is het materiaal duurder dan de gemiddelde afdekmaterialen, met een kostprijs van €26,82/m² (Inagro, 2023).

 

Drijvende zonnepanelen

Bron: Onder glas, 2022

 

Eigenschappen

Dit zijn drijvende constructies met zonnepanelen. Ze zorgen voor schaduw op het wateroppervlak.

Voordelen

Door de koele omgeving hebben de zonnepanelen een hogere energie-efficiëntie.

Nadelen

Ze kunnen enkel gelegd worden boven het vlakke bodemoppervlak, en niet boven de schuine wanden. Voor de randen moet daarom een andere systeem gebruikt worden om af te dichten.

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van