De duurzaamheid van een wateropslag (folievijver, watersilo) wordt in belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de gebruikte folie. In de praktijk worden er drie folietypes courant gebruikt: 1. PVC folie ; 2. Polyextra-S polyoleofine folie ; 3. EPDM folie (synthetisch rubber).
In de tuinbouw is de kwaliteit en levensduur van een PVC folie vaak te gering. De toepassingsmogelijkheden blijven daarom nagenoeg beperkt tot situaties waar de duurzaamheid van de folie niet zo groot hoeft te zijn.
Polyextra-S polyolefine folie is iets duurder dan PVC folie, maar beduidend beter van kwaliteit. De prijs/kwaliteitverhouding is daarom goed.
EPDM folie (synthetisch rubber) heeft een zeer lange levensduur, maar is duur in aanschaf en niet zo gemakkelijk aan elkaar te zetten. Dit laatste dient via verlijmen en vulkaniseren terplekke te gebeuren. Om dit goed uit te kunnen voeren zijn ideale omstandigheden vereist (geen stof, geen regen,…). Anders bestaat het gevaar dat de folie niet perfect waterdicht is.
Een goede taludbescherming is eveneens aan te bevelen. Een beschermdoek biedt het voordeel dat dieren, die in de folievijver vallen, er gemakkelijker terug uit kunnen geraken en dan minder vlug de eigenlijke folie gaan beschadigen.