X
GO

Hittebehandeling

Werking

Door het verhitten van het water wordt het DNA van de aanwezige micro-organismen aangetast. Het water gedurende 30 seconden op 95 °C brengen of een behandeling van 85 °C gedurende 3 minuten, doodt alle pathogenen. De tijdsduur moet verlengd worden bij lagere temperaturen. Als er geen virusbesmetting is te verwachten volstaat een temperatuur van 60 °C gedurende 2 minuten.

 

Foto: verhitter

 

Opbouw

Er zijn twee technieken op de markt om drainwater door hitte te ontsmetten: door een warmtewisselaar of via vlamontsmetting. Vlamontsmetting wordt in de tuinbouw minder courant gebruikt.Om vervuiling van de warmtewisselaar te vermijden, is een voorfiltratie aangewezen.

Het gebruik van de warmtewisselaar wordt ook wel indirecte ontsmetting genoemd. Er bestaan twee types warmtewisselaars.
Het eerste type werkt met een ketel op de installatie, het tweede type met de bestaande ketel van de stookinstallatie. Bij het eerste type wordt het drainwater door twee warmtewisselaars verhit tot de gewenste temperatuur (95 °C). Deze temperatuur wordt gedurende 30 seconden aangehouden alvorens het water opnieuw snel af te koelen. De warmte die bij het terugkoelen vrijkomt, wordt gebruikt om onbehandeld water te verhitten. Bij het tweede type, dat via de ketel van de stookinstallatie werkt, wordt het water verhit tot 85 °C gedurende 3 minuten.

Bij vlamontsmetting wordt de voedingsoplossing, na filtratie en opwarming via een warmtewisselaar, rechtstreeks verneveld in de vlam van de gasbrander gedurende 16 seconden.

De capaciteit van een verhittingsinstallatie varieert van 2,5 tot 15 m3 per uur.

 

Voordelen

Verhitten is een eenvoudige methode, is onschadelijk en er komen geen chemicaliën aan te pas:

  • Zeer efficiënt tegen alle pathogenen;
  • Temperatuur en verblijftijd zijn eenvoudig te controleren.

 

Nadelen

Daartegenover staat dat er een externe warmtevraag is, met als gevolg dat de kostprijs (energiekost) oploopt:

  • Dure techniek, economisch verantwoord vanaf 1 ha serre;
  • Hoog energieverbruik: bij verhitting tot 95 °C wordt 1,2 m3 gas per m3 water gebruikt. Bij het type warmtewisselaar waarbij de ketel van de stookinstallatie wordt gebruikt, ligt het energieverbruik een stuk gunstiger;
  • Aanzuren van het water vóór ontsmetting tot een pH van maximum 5 is nodig om neerslag van calciumzouten op de platen van de warmtewisselaar te vermijden;
  • Voorfiltratie (50-70 μm) is aangewezen ter voorkoming van vervuiling van de warmtewisselaar;
  • Het ontsmette water is na het proces 5 °C warmer dan bij aanvang waardoor de infectiedruk kan verhogen.

 

(bron: Recirculatie van water in de glastuinbouw)

 

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van