X
GO

Waterbeschikbaarheid tijdens droogte !

Hieronder vindt u alle recente informatie over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in Oost-Vlaanderen.

Demonstratie randenbeheer aan Barbierbeek Kruibeke

Demonstratie randenbeheer aan Barbierbeek Kruibeke

Project ‘Water-Land-Schap Barbierbeek Verbindt!’

Op donderdag 2 september namen ruim vijftig landbouwers en geïnteresseerden aan de Barbierbeek in Kruibeke deel aan een demonstratienamiddag in het kader van randenbeheer. Het was een organisatie vanuit het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap Barbierbeek Verbindt!’, op initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met Boerennatuur Vlaanderen.

dinsdag 14 september 2021/Auteur: Elise/Number of views (2402)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: Nieuws
Tags: tuinbouw
Brochure 'Groen, vol van water'

Brochure 'Groen, vol van water'

In het kader van het PDPO·project 'Naar een efficiënt waterbeheer in groenzones'

Gezond groen zorgt voor waterinfiltratie in de bodem en een aangenamer klimaat, daarom is een goed hemelwaterplan bij groenvoorziening belangrijk. In de brochure 'Groen, vol van water' vind je praktische tips en goede praktijkvoorbeelden voor efficiënt waterbeheer in groenzones. Je krijgt een overzicht van haalbare oplossingen en inspiratie vanuit vele Vlaamse steden. Gemeenten, groenvoorzieners, waterdeskundigen, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, architecten, planologen,... kunnen hiermee aan de ontwerptafel aan de slag. Ze worden ondersteund bij het ontwerp, aanleg en beheer van groenzones, rekening houdend met het veranderend klimaat en waterschaarste en -overlast. 

vrijdag 3 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3938)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Mogelijkheden van druppelirrigatie en fertigatie in de teelt van aardappelen

Mogelijkheden van druppelirrigatie en fertigatie in de teelt van aardappelen

In het kader van het demonstratie project ‘Aardappelen telen binnen de restricties van MAP 6’

In het kader van het demonstratie project ‘Aardappelen telen binnen de restricties van MAP 6’ legde het PCA een proef aan waarin nagegaan werd hoe druppelirrigatie en fertigatie kunnen bijdragen aan een verbeterde N gebruiksefficiëntie.

vrijdag 20 augustus 2021/Auteur: Elise/Number of views (3262)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: NieuwsIrrigatie
Niet-productieve investeringssteun voor landbouwers

Niet-productieve investeringssteun voor landbouwers

Vlaamse steun voor stimulering i.v.m. het investeren in het landschap, milieu of biodiversiteit

Met de steun voor niet-productieve investeringen wil de Vlaamse overheid u als landbouwer nog meer stimuleren om te investeren in het landschap, milieu of biodiversiteit. Dit zijn investeringen die niet direct inspelen op de verhoging van de productie. Het gaat bv. om de aanplant van bomen en hagen, de aanleg van poelen en waterbekkens, maar ook bijenhotels, nestkasten of wildredders komen aan bod.

donderdag 8 juli 2021/Auteur: Elise/Number of views (4974)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: NieuwsWaterbronnen
Tags:
Het Oost-Vlaamse droogteactieplan

Het Oost-Vlaamse droogteactieplan

De Provincie bouwt een meetnetwerk uit dat in realtime de waterpeilen op de onbevaarbare waterlopen monitort.

De droge zomers van de afgelopen jaren confronteerden ons met de realiteit van klimaatsverandering. Klimaatscenario’s voorspellen dat dergelijke droge periodes zich in de toekomst vaker, langduriger en intenser zullen voordoen. Om deze vooruitzichten het hoofd te bieden streeft de Provincie Oost-Vlaanderen naar een provincie die waterschaarste kan voorkomen tijdens de voorspelde droge periodes. Via een droogteactieplan wil de Provincie de weerbaarheid tegen droogte verhogen. De voornaamste uitdaging om waterschaarste te voorkomen is het behouden van het evenwicht tussen de watervraag en het wateraanbod. 

vrijdag 25 juni 2021/Auteur: Elise/Number of views (3050)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: NieuwsIrrigatie
Tags: droogte
Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

De beloftevolle resultaten rond verschillende filtersystemen voor stikstof- en fosforverwijdering uit drain-, spui- en oppervlaktewater kwamen er aan bod. Het Interreg North Sea Region project met partners in Vlaanderen, Denemarken en Duitsland onderzocht de filters de voorbije jaren en presenteerde de resultaten in een online slotconferentie.

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4570)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Handleiding gebruik modelleringstool MBBR-installaties

Handleiding gebruik modelleringstool MBBR-installaties

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

Het doel van de bekomen data is het maken van gefundeerde beslissingen bij het plaatsen van MBBR-installaties in het veld en dit zowel op vlak van technische als economische haalbaarheid. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden om een afweging te maken ten opzichte van andere end-of-pipe oplossingen. Aan de hand van gekende data zal het model een simulatie maken van het effect van één of meer MBBR-installaties op een afstroomzone. Het effect op een groter stroomgebied kan dan worden nagegaan en geëvalueerd op technisch en economisch haalbaarheid. 
Je krijgt een overzicht van wat het effect is per afstroomzone en de daarmee gepaard gaande kosten. Daarnaast krijg je ook een totaal beeld van het effect op stroomgebied niveau en de kosten die hier bij komen kijken. Met deze gegevens kan een afweging worden gemaakt met andere end of pipe oplossingen om zo de meest praktische en kostenefficiënte oplossing te selecteren.

donderdag 11 maart 2021/Auteur: Elise/Number of views (4508)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Handleiding en designtool voor denitrificerende MBBR-installaties

Handleiding en designtool voor denitrificerende MBBR-installaties

In het kader van het VLAIO LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

De MBBR-technologie (Moving Bed Biofilm Reactor), die eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Noorwegen werd ontwikkeld, is een biofilmproces waarbij de biomassa groeit op kunststof dragermateriaal (carriers) dat met behulp van mechanische mengers en/of beluchters (periodiek) in beweging wordt gehouden in de reactorruimte. Hierdoor ondervindt de MBBR geen last van verstopping en als gevolg van de constante beweging en botsing van de carriers. In tegenstelling tot de AS-technologie heeft de MBBR geen bezinker nodig voor de scheiding van vaste stoffen van het gezuiverde water, en is de prestatie van het systeem dus onafhankelijk van het bezinkingsrendement. Bovendien is het een kosteneffectief en zeer efficiënt zuiveringssysteem dat weinig onderhoud vraagt. Een MBBR kan bij een zeer hoge belasting worden gebruikt en het proces is ongevoelig voor belastingsvariaties.

donderdag 11 maart 2021/Auteur: Elise/Number of views (5012)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Compacte MBBR haalt stikstof uit spuistroom

Compacte MBBR haalt stikstof uit spuistroom

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

De waterkwaliteit in Vlaanderen verbetert niet snel genoeg en beantwoordt niet aan de Europese normen. Op bedrijfsniveau kan een rietveld helpen om het stikstofniveau in spuiwater naar beneden te halen, maar ook de compactere Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR) toont beloftevolle resultaten.

vrijdag 18 december 2020/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4885)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: NieuwsAfvalwater
Biobloemen | Irrigatie, een noodzaak in de teelt?

Biobloemen | Irrigatie, een noodzaak in de teelt?

Irrigatie, een noodzaak in de teelt van biobloemen?

Hierbij worden twee irrigatiefrequenties (irrigatie_1 = 100% en een gereduceerde irrigatie, irrigatie_2 = 70%) vergeleken met een niet geïrrigeerd perceel en dit zowel voor de leeuwenbekken (Antirrhinum majus) als voor de zonnebloemen (Helianthus annuus) die op verschillende tijdstippen werden geplant of gezaaid. Het effect van de irrigatie, toegediend via een druppelsysteem, wordt nagegaan op de productie en de gewaskwaliteit (stengellengte maar ook houdbaarheid op vaas). Het vochtgehalte van de bodem wordt opgevolgd zowel met behulp van tensiometers aangebracht op 15 en 30 cm diepte, als vochtsensoren die op 15 cm diepte werden aangebracht en zorgen voor continue registratie.

vrijdag 18 december 2020/Auteur: Liesbet Blindeman/Number of views (3791)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Categories: NieuwsIrrigatie
RSS
First2345791011Laatste pagina

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 381 86 85

   info@waterportaal.be

Met steun van