Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Deze applicatie bevat ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat de teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de inpasbaarheid op zijn bedrijf.
Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur, bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod dat al van kracht is, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd vanaf 11 mei 2022 voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in een aantal onttrekkingszones.
De dienst Integraal Waterbeleid werkt, samen met de Universiteit Gent, aan de opmaak van dynamische waterbalansen met doorrekening van scenario’s voor een meer klimaatrobuust Oost-Vlaams waterbeleid.
Vind hier de presentaties die tijdens de themadag gegeven zijn.
Provincie Oost-Vlaanderen maakte een nieuw ontwerp op voor de herinrichting van het overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem.
In juli 2021 werd een uitvoeringsbesluit op de wet onbevaarbare waterlopen goedgekeurd waarbij specifiek aandacht aan deze problematiek besteed werd.
Het wordt steeds belangrijker om op een beredeneerde manier om te gaan met water.
De Werktuigendagen op 25 en 26 september in Oudenaarde waren een ideale gelegenheid om landbouwers hiermee kennis te laten maken.
Wist je dat… filtersystemen 60 tot 95% stikstof en fosfor uit drainagewater kunnen verwijderen? Dit toonden we met succes aan in het NuReDrain-project. Nu bouwen we hierop verder in het NuReDrain 2.0 project dat in oktober van start gaat. Wat gaan we in de komende 18 maanden uittesten?
In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de Blue Deal werd het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ ingediend bij de Departement voor Landbouw en Visserij en goedgekeurd door de Vlaamse regering. Via onderzoek en voorlichting zullen concrete oplossingen geboden worden zodat de land- en tuinbouw in Vlaanderen zich kan wapenen tegen het veranderende klimaat en hun toekomst gegarandeerd blijft.
Recent werd een nieuwe lijst van VLIF-NPI’s (niet productieve investeringssteun) gepubliceerd door het departement Landbouw en Visserij. Via deze subsidiemaatregelen kunnen verschillende natuur en klimaat gerelateerde investeringen ondersteund worden. Om deze NPI’s extra bekendheid te geven, werden acht demonstratieprojecten geselecteerd die 1 of meerdere van deze NPI’s extra in de verf zetten. Eén van deze projecten is het demonstratieproject GlaWInO: Glastuinbouw Water Infiltratie en Opslag, een project dat ingaat op de optimalisatie van wateropslag en waterinfiltratie op glastuinbouwbedrijven.
Oost-Vlaanderen rolt een meetnetwerk uit om constant het waterpeil te kennen van de waterlopen. Het provinciebestuur heeft 1.650 km waterlopen in zijn beheer. "Als we de gegevens van de toestelletjes doorgestuurd krijgen, kunnen we heel snel de juiste maatregelen nemen tegen wateroverlast of bij extreme droogte", zo luidt het. Over twee jaar moet het systeem volledig werken.
Op donderdag 2 september namen ruim vijftig landbouwers en geïnteresseerden aan de Barbierbeek in Kruibeke deel aan een demonstratienamiddag in het kader van randenbeheer. Het was een organisatie vanuit het landinrichtingsproject ‘Water-Land-Schap Barbierbeek Verbindt!’, op initiatief van de Provincie Oost-Vlaanderen in samenwerking met Boerennatuur Vlaanderen.
Gezond groen zorgt voor waterinfiltratie in de bodem en een aangenamer klimaat, daarom is een goed hemelwaterplan bij groenvoorziening belangrijk. In de brochure 'Groen, vol van water' vind je praktische tips en goede praktijkvoorbeelden voor efficiënt waterbeheer in groenzones. Je krijgt een overzicht van haalbare oplossingen en inspiratie vanuit vele Vlaamse steden. Gemeenten, groenvoorzieners, waterdeskundigen, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, architecten, planologen,... kunnen hiermee aan de ontwerptafel aan de slag. Ze worden ondersteund bij het ontwerp, aanleg en beheer van groenzones, rekening houdend met het veranderend klimaat en waterschaarste en -overlast.
In het kader van het demonstratie project ‘Aardappelen telen binnen de restricties van MAP 6’ legde het PCA een proef aan waarin nagegaan werd hoe druppelirrigatie en fertigatie kunnen bijdragen aan een verbeterde N gebruiksefficiëntie.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!