X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Infofiches in het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Op de infiltratiefiches staan de verschillende infiltratiesystemen uitgelegd samen met de voor- en nadelen, een kostprijsinschatting en de toepasbaarheid op glastuinbouwbedrijven.

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4647)/Comments (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

In het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (3188)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

In het kader van het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’

In dat geval zullen we net als in 2022 opnieuw erg zuinig met ons gietwater moeten omgaan. Met dat idee wordt de komende twee jaar het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’, gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, uitgevoerd op het PCS.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Ilse Delcour/Number of views (2868)/Comments (0)/
Categories: NieuwsDroogte
Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

Op donderdag 15 december vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer’ plaats. De studiedag werd georganiseerd door het Waterportaal, een Oost-Vlaams infoloket waar land- en tuinbouwers terecht kunnen met vragen en informatie over waterbeheer op het bedrijf. In de toekomst zullen we meer en meer geconfronteerd worden met lange periodes van droogte en toenemende kans op intense buien en eventueel overstromingen. Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

maandag 23 januari 2023/Auteur: Elise/Number of views (4550)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Praktische tips en maatregelen

We hebben vaker te maken met droge, hete periodes die worden afgewisseld met plaatselijk zeer zware buien. Je kan je gewassen hiertegen wapenen door in te zetten op goed bodembeheer in combinatie met efficiënt watergebruik. Op donderdag 15 december 2022 vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' plaats op het PCG waarbij praktische tips en maatregelen voorgesteld werden.

maandag 23 januari 2023/Auteur: Elise/Number of views (4827)/Comments (0)/
Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken.

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken. Vlaamse bedrijven moeten minder gevoelig worden aan extremen ten gevolge van het snel evoluerend klimaat zodat hun toekomst gegarandeerd blijft. Via onderzoek en voorlichting worden concrete oplossingen geboden aan de klimaatgerelateerde noden van de land- en tuinbouwers, van hoogtechnologische investeringen tot kleine, goedkope en gemakkelijke veranderingen aan de bedrijfsvoering. De vooropgestelde werkpakketten zijn er dan ook op gericht om deze concrete uitdagingen van telers rond de klimaatverandering en droogteproblematiek aan te pakken.

maandag 9 januari 2023/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (2883)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Optimalisatie van filtersystemen voor nutriënten

Optimalisatie van filtersystemen voor nutriënten

In het kader van het Europese Interregproject NuReDrain

De filtersystemen kunnen zowel op drainagewater van landbouwpercelen als op de spuistroom van serres worden toegepast. Om de goede resultaten uit het NuReDrain-project te verzilveren en om de filtersystemen ingang te laten vinden in de praktijk, worden de filtersystemen verder geoptimaliseerd en ging in het najaar van 2021 NuReDrain 2.0 van start. Er wordt hierbij onder meer gezocht naar andere filtermaterialen voor fosforverwijdering en de mogelijkheden worden bekeken om verzadigde korrels opnieuw te gebruiken. Daarnaast test het PCS enkele 2-in-1 do-it-yourself filtersystemen uit bij telers.

donderdag 17 november 2022/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4119)/Comments (0)/
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4354)/Comments (0)/
Presentaties studiedag 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones'

Presentaties studiedag 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones'

De groensector werd geïnspireerd bij efficiënt waterbeheer met groenzones.

Onder druk van een veranderend klimaat worden gemeenten en hun inwoners geconfronteerd met waterschaarste en wateroverlast. Groenzones lijden hieronder, terwijl dit juist belangrijke klimaatadaptieve maatregelen zijn met heel veel voordelen. Het is duidelijk dat we beter moeten omgaan met water en groen. Op deze afsluitende studiedag werden de eindresultaten en ervaringen van 2 jaar onderzoek belicht en werd de groensector geïnspireerd bij efficiënt waterbeheer met groenzones.

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (4017)/Comments (0)/
Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog.

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog. Zelf extra water geven is het enige redmiddel, al is water ook voor telers een schaars goed geworden. Inzetten op dosering en timing van irrigatie kan daarbij nog heel wat winst opleveren.</p>

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3410)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Kan je regenwater gebruiken als drinkwater voor je melk- en pluimvee?

Kan je regenwater gebruiken als drinkwater voor je melk- en pluimvee?

Terugblik water bubble melkvee- en pluimveehouderij - 4 oktober 2022

Kan je regenwater gebruiken als drinkwater voor je melk- en pluimvee? Aan welke waterkwaliteit moet het dan voldoen? Wat zijn de risico’s? Welke behandelingstechnieken zijn er? Hoe verloopt het in de praktijk? Wat zijn de mogelijkheden op jouw bedrijf? Op deze en andere vragen kregen de aanwezigen van de water bubble een antwoord. Was je er niet bij? Geen nood, je kan de presentaties wanneer het jou past (her)bekijken.

vrijdag 21 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (3784)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Tags: veeteelt
Opheffing van het verbod op onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten

Opheffing van het verbod op onttrekking van water uit onbevaarbare waterlopen en publieke grachten

Besluit van de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen - 13 oktober 2022

De Gouverneur heft het besluit van 15 juli 2022 tot invoering van een tijdelijk verbod op onttrekking van water uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in de provincie Oost-Vlaanderen op. Het opheffingsbesluit treedt in werking vanaf vrijdag 14 oktober 2022.

dinsdag 18 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (3746)/Comments (0)/
Biedt gezuiverd afvalwater potentieel als irrigatiewater?

Biedt gezuiverd afvalwater potentieel als irrigatiewater?

Brochure Waterketen

Deze brochure zoomt specifiek in op de resultaten van de Operationele Groep “Waterketen”. Waterketen richt zich zowel tot landbouwers als tot ondernemers die gezuiverd afvalwater ter beschikking willen stellen van landbouwers. Het wil daarbij het kader voor gebruik van gezuiverd afvalwater verduidelijken en beantwoorden.

donderdag 6 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (4144)/Comments (0)/
Overleg binnen de droogtecommissie

Overleg binnen de droogtecommissie

UPDATE 30 september 2022 - droogte maateregelen niveau 2

De neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. De droogtetoestand blijft dus ernstig, maar extra maatregelen worden minstens de komende 2-3 weken niet verwacht. De Droogtecommissie adviseert het behoud van het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen(tenminste) t.e.m. 10 oktober.

woensdag 5 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (3326)/Comments (0)/
Categories: NieuwsDroogte
Provinciale aanpak wateroverlast en droogte

Provinciale aanpak wateroverlast en droogte

TV Provincie - interview met Marie-Paule De Poorter (diensthoofd Integraal Waterbeleid) van de provincie Oost-Vlaanderen

De provincie Oost-Vlaanderen is volop bezig met het zoeken naar oplossingen voor de wateroverlast maar ook voor de waterschaarste, zoals de afgelopen zomer. Door de klimaatsveranderingen gaan er gekke toestanden ontstaan. We krijgen te maken met veel grotere extremen zowel op het vlak van een teveel aan water maar ook op het vlak van te weinig water.

woensdag 5 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (3695)/Comments (0)/
Categories: NieuwsVideoclip
RSS
135678910Laatste pagina

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van