De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling. Bijmengen van regenwater aan ondiep grondwater kan bijvoorbeeld het zout- of ijzergehalte tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Investering in opvang en opslag van hemelwater kan dan goedkoper zijn dan investeren in bvb een omgekeerde osmosesysteem of een ontijzeringsinstallatie. Als de kwaliteit van het water niet voldoet, zijn er in het geval van bacteriologische verontreiniging tal van ontsmettingsproducten en technieken in de handel om het water te behandelen. Het spreekt voor zich dat ook de verwijdering van de bron van de besmetting een oplossing kan bieden. Bacteriologische besmettingen op veeteeltbedrijven vinden bijna steeds hun oorsprong in een bevuiling door mest of in het ontstaan van een biofilm in de leidingen. Ook bij chemische verontreinigingen is het belangrijk om de bron van vervuiling te elimineren.
Inhoudsopgave
1 Waterkwaliteit
1.1 Chemische waterkwaliteit
1.1.1 Zuurtegraad (pH)
1.1.2 EC
1.1.3 Ammonium
1.1.4 Sulfaat
1.1.5 Ijzer
1.1.6 Andere elementen
1.2 Fysische waterkwaliteit
1.3 Microbiologische waterkwaliteit
2 Waterzuivering
2.1 Filtratie
2.1.1 Voorfiltratie
2.1.2 Hoofdfiltratie
2.1.3 Nafiltratie
2.2 Ontijzering
2.2.1 Welke zijn de normen?
2.2.2 Hoe beginnen met ontijzering?
2.3 Verwijderen van geur, kleur en smaak
2.3.1 Actieve kool
2.4 Algenbestrijding bij bovengrondse wateropslag
2.4.1 Lichtafscherming
2.4.2 Ultrasone geluidsgolven
2.4.3 Waterplanten
2.4.4 Beluchting of omroeren van het water
2.4.5 Watervlooien (Daphnia spp.)
2.4.6 Strobalen
2.4.7 Andere methoden
3 Waterontsmetting
3.1 Dosering ontsmettingsmiddel
3.1.1 Actieve chloor
3.1.2 Chloordioxide
3.1.3 Waterstofperoxide
3.2 Elektrolyse van water
3.3 UV-straling
3.4 Langzame zandfiltratie
3.5 Hittebehandeling
Alternatieve waterbronnen mogelijkheden opslag en opwaarderen