De Vlaamse landbouw had in het voorjaar en de zomer van 2017 te kampen met ernstige aanhoudende droogte. Dit na het extreem natte voorjaar van 2016. Door de gevolgen van klimaatverandering zouden dergelijke pieken zich in de toekomst nog meer laten voelen. We zullen met z’n allen rekening moeten houden met deze grotere extremen. Om te kunnen verzekeren dat de Vlaamse landbouw zich hieraan aanpast, zijn diverse acties nodig. Zowel watervoorziening als duurzaam watergebruik zijn daar voorbeelden van.
Op het gebied van irrigatie van teelten merken we een evolutie naar het efficiënter inzetten van het beschikbare water door het gerichter gaan toepassen van beregening. Automatisatie, computerbesturing en opvolging vanop afstand doen steeds meer hun intrede bij de irrigatiehaspels. Naast de traditionele haspels met spuitkanon vinden ook andere systemen hun ingang zoals beregeningsbomen, mestvaten met spuitbomen of druppelirrigatie.
Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers, zeker in jaren zoals 2017. Vanuit het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond en het PCG spelen we hier samen op in. Dit demomoment toont diverse systemen van irrigatie of fertigatie. Dit laatste verdient ook aandacht, efficiënte bemesting gekoppeld aan watergift. Evoluties en nieuwigheden van irrigatietechnieken komen aanbod om zo met minder water een beter resultaat te behalen.
Inhoudsopgave
- Inleiding
- Driptape
- Vergelijking druppelirrigatie in courgette 2017
- Haspel met spuitkanon: Perrot TR45
- Beschrijving
- Haspel met spuitkanon: Irtec 110/400 type G
- Haspel met spuitkanon: Idrofoglia (G4D-ACTIVE)
- Watervat met spuitkanon: Dezeure Transline
- Beregeningshaspel en – boom Bauer (PCG)
- Contactgegevens
Volledige brochure Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017
In samenwerking met
Met de steun van
Dit evenement kadert binnen het Europees project FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops.