X
GO

Brochures

Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak

Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak

In het kader van het demoproject 'Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'

Auteur: Greet Tavernier/donderdag 25 januari 2018/Categories: Nieuws, Irrigatie

Jaarlijks valt er in België gemiddeld 800 mm neerslag, maar deze hoeveelheid is steeds minder gelijk verdeeld over het jaar. Er wordt voorspeld dat er langere periodes met eenzelfde weerbeeld zullen optreden: langere periodes van regen maar ook langere periodes van droogte of een neerslagtekort. Landbouwers drukken hun bezorgdheid uit rond het beregenen van hun openluchtgroenten en aardappelen. Er is dringend nood aan advies hieromtrent en daar focust het nieuwe demonstratieproject dan ook op.



Het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ gaat van start op 1 februari 2018. Binnen dit project werkt coördinator PCG samen met PCA, Inagro en de Bodemkundige Dienst (BDB). Het project wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij.

Het focust vooral op het adviseren rond:

  • Verschillende irrigatietechnieken
  • Waterkwaliteit,
  • Wateropslag
  • Waterbeschikbaarheid
  • Afweging kostprijs-rendement.

 

Inzetten op beredeneerd beregenen

Steeds vaker worden we geconfronteerd met weersextremen. De (voorjaars)droogte van 2017 zal bij vele landbouwers in het geheugen gegrift blijven. Teelten als courgette, bloemkool, spinazie, prei, bonen en aardappelen hebben een grote behoefte aan water. Het beredeneerd beregenen van deze teelten kan voor grote meeropbrengsten en betere gewas- en vruchtkwaliteit zorgen.

 

Efficiënt beregenen van openluchtgroenten en aardappelen vergt echter veel kennis. Telers zijn dikwijls onzeker over het tijdstip van de beregening, de hoeveelheid water en welke techniek nu het meest rendabel is voor hun teelt. Bovendien hebben ze ook niet altijd een goed zicht op de kosten die gepaard gaan met irrigatie (investeringskosten, energie- en waterkosten, arbeid ...). Er is duidelijk nood aan meer begeleiding om het beschikbare water beredeneerd in te zetten.

Binnen dit demonstratieproject willen we de gangbare irrigatietechnieken demonstreren op bedrijven en praktijkfiches opstellen met informatie rond irrigatietechnieken. Een aantal bedrijven staat hierbij model voor de toepassing van een irrigatietechniek in een bepaalde teelt. Ze verzamelen verschillende gegevens zoals investeringskost, energieverbruik, arbeid voor gebruik en onderhoud ... waarna alle gegevens gebundeld worden in praktijkfiches.

Zo krijgen telers een handig hulpmiddel om een oordeelkundige keuze te maken bij het beregenen van hun teelten. De Bodemkundige Dienst en Inagro beschikken allebei over een beregeningsmodel. Dit kan worden ingezet op bedrijven om te beslissen op welk moment en met welke hoeveelheid de planten moeten worden beregend. Wanneer landbouwers beregenen, is het van groot belang dat er voldoende kwalitatief water beschikbaar is. Ook dit aspect zal aan bod komen tijdens studiemomenten.

 

Meer info?

Greet Tavernier

 

In samenwerking met

   

 

Met de steun van

  

Het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ wordt uitgevoerd met de steun van het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.

Print

Number of views (9342)/Comments (0)

Tags: irrigatie

More links

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van