X
GO

Waterbeschikbaarheid tijdens droogte !

Hieronder vindt u alle recente informatie over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in Oost-Vlaanderen.

Webinar: grondwaterwinning en drainage

Webinar: grondwaterwinning en drainage

Het landschap en de landbouw klimaatrobuuster maken

We merken aan de lijve dat het klimaat verandert en metingen bevestigen dat ook duidelijk: de jaarlijkse neerslaghoeveelheid stijgt lichtjes aangezien een hogere luchttemperatuur meer water kan bevatten dat vroeg of laat neervalt als neerslag. Het aantal neerslagdagen per jaar blijft vrijwel constant, waardoor er per regendag meer neerslag valt dan vroeger. Daarbij is er een duidelijke trend dat de neerslag vooral valt tijdens de winter en minder tijdens de zomer. Aangezien ons watersysteem historisch gezien aangelegd werd om water af te voeren, dient het waterbeheer in Vlaanderen aangepast te worden om het water ook meer bij te houden. Vandaar dat de overheid verschillende maatregelen formuleert om het landschap en de landbouw klimaatrobuuster te maken. De webinar: grondwaterwinning en drainage verduidelijkt wat de nieuwe grondwatertrein betekent voor de landbouw.

maandag 30 juni 2025/Auteur: Elise/Number of views (20)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Presentaties Webinar ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden in openlucht'

Presentaties Webinar ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden in openlucht'

Op dinsdag 17 december vond het webinar ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden in openlucht’ plaats.

maandag 10 februari 2025/Auteur: Ilse Delcour/Number of views (357)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Technische fiches om puntvervuiling te vermijden

Technische fiches om puntvervuiling te vermijden

Gewasbescherming slim en doeltreffend organiseren verhoogt de efficiëntie en de veiligheid op land- en tuinbouwbedrijven. Een vul- en spoelplaats helpt daarbij. We maakten enkele technische fiches.

maandag 10 februari 2025/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (296)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist

Water vasthouden met stuwen: types, eigenschappen en checklist

Door de veranderende klimaatomstandigheden neemt het belang van een dynamisch waterbeleid toe. Stuwen kunnen hiertoe bijdragen. We geven een overzicht van de types en de eigenschappen.

maandag 10 februari 2025/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (308)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Brochure omgaan met droogte en hevige regenval als landbouwer in Vlaanderen

Brochure omgaan met droogte en hevige regenval als landbouwer in Vlaanderen

In deze brochure laten we landbouwers en onderzoekers aan het woord die al maatregelen nemen om de waterhuishouding op landbouwbedrijven en -percelen te verbeteren. Ze delen hun ervaringen en laten zien hoe dit een positieve impact heeft.

donderdag 5 december 2024/Auteur: Elise/Number of views (571)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Webinar 'Wateropslagsystemen op landbouwbedrijven'

Webinar 'Wateropslagsystemen op landbouwbedrijven'

Met presentaties van de webinar op 14 juni 2024

Het belang van wateropslag in tijden van overschot, om het te gebruiken in tijden van droogte, blijft toenemen. Landbouwers denken aan de aanleg van private wateropslagsystemen, zoals foliebassins, open putten of watersilo’s. Waar moet je rekening mee houden bij de aanleg? Welke vergunningen heb je nodig? Wie moet je betrekken? Met welke waterbronnen mag het bekken gevuld worden? Wat met het grondverzet? Wat is de impact van de gewestelijke hemelwaterverordening? Zijn er steunmaatregelen voor de aanleg? …

dinsdag 2 juli 2024/Auteur: Elise/Number of views (1211)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Tags:
Presentaties studienamiddag stuwen met demo

Presentaties studienamiddag stuwen met demo

De droogte van de afgelopen jaren maar ook de recente overstromingen tonen duidelijk aan dat we het landschap klimaatrobuuster moeten maken. Door toepassing van stuwen in waterlopen wordt het water maximaal op de akkers vastgehouden en wordt infiltratie bevorderd. Hierdoor wordt enerzijds aanvulling van grondwatervoorraden mogelijk gemaakt en worden anderzijds overstromingen in afwaartse gebieden voorkomen. De aanleg van stuwen wordt gesubsidieerd via niet-productieve investeringssteun. Momenteel voeren we metingen uit bij een bestaande stuw in Sint-Gillis-Waas, waar we vochtgehalte in de bodem en (grond)waterpeil meten. Ook is er een project gestart in Sint-Gillis-Waas waarbij zo’n 40 stuwen geplaatst zullen worden.

dinsdag 19 maart 2024/Auteur: Elise/Number of views (1057)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Presentatie webinar: Kansen en beperkingen van druppelirrigatie

Presentatie webinar: Kansen en beperkingen van druppelirrigatie

Droogte ten gevolge van klimaatverandering zet aan tot innovatie bij het watergebruik door irrigatie. Gedurende vier jaar werd in het VLAIO DRIP-project praktijk- en proefveldonderzoek gevoerd om een beter inzicht te krijgen in druppelirrigatie en het gebruik van bodemvochtsensoren. De resultaten van het project werden voorgesteld tijdens het webinar 'Kansen en beperkingen van druppelirrigatie'

maandag 29 januari 2024/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2185)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Tags:
Presentaties studiedag 'Klimaat en water'

Presentaties studiedag 'Klimaat en water'

Informatie voor waterbesparende maatregelen om je te kunnen wapenen tegen klimaatverandering.

We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals droogte, hitte en intense regenbuien. Dit heeft een grote impact op het telen van sierplanten. Op deze studiedag ‘Klimaat en Water’ werden waterbesparende maatregelen gedemonstreerd om je te kunnen wapenen tegen klimaatverandering, zowel op het containerveld als in vollegrond. De presentaties getoond tijdens deze studiedag, kan je hieronder terugvinden.

vrijdag 15 december 2023/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (2589)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

Presentaties studiedag 'Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage'

We mochten een kleine 50 deelnemers verwelkomen op de studiedag ‘Opportuniteiten voor peilgestuurde drainage’. Tijdens de eerste helft deelden we de voorlopige resultaten van het OP-PEIL project. We stelden de geschiktheidskaart voor peilgestuurde drainage in Vlaanderen voor en discussieerden samen over hoe de rekentool voor individuele percelen er zou moeten uitzien. De eerste resultaten rond subirrigatie werden getoond maar zeiden nog weinig in het relatief natte groeiseizoen van 2023.

maandag 11 december 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2547)/Comments (0)/ Article rating: No rating
RSS
1234567

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 381 86 85

   info@waterportaal.be

Met steun van