Droogte vormde in de laatste jaren steeds vaker een probleem voor de Vlaamse landbouw. De klimaatverandering zal ook in de toekomst landbouwers steeds vaker met extreme droogte confronteren. Irrigatie in droogteperiodes kan een oplossing bieden, maar is vaak duur. Water is bovendien steeds minder beschikbaar wanneer de nood het hoogst is.
Droogtestress voorkomen is beter dan ze te genezen. Door de bodem en het gewas beter te wapenen tegen droogteperiodes kunnen we opbrengstverliezen en lagere winstmarges vermijden. In het project keken we daarom hoe we de vochthuishouding van de bodem kunnen optimaliseren.
Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen. De droge zomer van 2022 was het ideale moment om de effectiviteit van enkele maatregelen uit te testen. De praktijkcentra voerden proeven uit in witloof, selder, wortelen, uien en aardappelen.
In de bundelen we de belangrijkste bevindingen.
Meer info?
Anne Waverijn
In samenwerking met