X
GO

Media

Slim beregenen in de sierteelt: kies de juiste irrigatiedop

Slim beregenen in de sierteelt: kies de juiste irrigatiedop

Auteur: Ilse Delcour/vrijdag 4 oktober 2024/Categories: Nieuws, Irrigatie, Nieuws_Waterportaal

In het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’ wordt de efficiëntie van verschillende irrigatiedoppen gedurende twee jaar onder de loep genomen. Dit project, gericht op het verbeteren van het waterbeheer in de sierteelt, is relevanter dan ooit nu langdurige droogteperiodes steeds vaker voorkomen en een grote impact hebben op onze grondloze openluchtteelten.

Dit project, gericht op het verbeteren van het waterbeheer in de sierteelt, is relevanter dan ooit nu langdurige droogteperiodes steeds vaker voorkomen en een grote impact hebben op onze grondloze openluchtteelten.

 

Hoeveel water komt waar?

In deze proef wordt enerzijds nagegaan welke impact windrichting en windsterkte hebben op de spreiding van het irrigatiewater over het containerveld. Anderzijds wordt de feitelijke indringing bekeken. Zo wordt er bepaald hoeveel water er daadwerkelijk in de potten terechtkomt bij het gebruik van verschillende types irrigatiedoppen. Dit zal afhankelijk zijn van de gewassen en de stadia waarin ze zich bevinden. De proeven werden uitgevoerd met 4 verschillende doppen op sierheesters zoals Hydrangea, lavendel en Thuya. De geteste doppen zijn de NAAN, MP Rotator, DAN Mamkad en DAN Super 10 irrigatiedop.

 

Tabel 1: Overzicht van de eigenschappen van de geteste doppen

Tabel 1: Overzicht van de eigenschappen van de geteste doppen

Foto 1: Het proefveld bij de 360° MP Rotator

Foto 1: Het proefveld bij de 360° MP Rotator.

 

Resultaten

De DAN Mamkad dop bleek niet geschikt voor gebruik in het irrigatiesysteem bij Viaverda. De druk van het systeem en de buisdiameter zorgden voor een zeer lage afgifte waardoor een irrigatiebeurt tot 3 uur kon duren. Daarom werd na 2 metingen beslist deze dop uit de vergelijking weg te laten. In jaar 2 werd deze dop vervangen door een ander type dop.

 

NAAN-irrigatiedop: 

De NAAN-dop produceert grovere druppels en kan over een grotere afstand water sproeien. De proefdoppen bij Viaverda waren de kleinst mogelijke met maximale diameter van 8 meter. De resultaten zijn dus enkel geldig voor deze specifieke doppen. Bij windstille omstandigheden wordt een groot volume water afgezet binnen 1,5 meter rond de dop. Echter, bij toenemende wind zien we een compacter sproeibeeld en afname van de effectieve reikwijdte. Hoewel het irrigatiesysteem 8 l/m² vraagt, zien we in de praktijk dat dit slechts bij windstille omstandigheden gehaald wordt, met een gemiddelde van 5 l/m² bij lichte wind.

Figuur 1: Irrigatiespreiding NAAN dop in proefjaar 1

Figuur 1: Irrigatiespreiding NAAN dop in proefjaar 1.

 

DAN Super 10-irrigatiedop:

De DAN Super 10-dop produceert fijnere stralen en heeft een beperkte waterafgifte per sproeipassage. Dit zorgt voor een langere irrigatietijd en vraagt om meerdere sproeiers voor een goede dekking. Hoe langer deze dop kan gieten, hoe uniformer het water afgezet wordt. Bij windstilte wordt een maximale afgifte van 7 l/m² gehaald, maar de sproei-uniformiteit verbetert paradoxaal genoeg bij meer wind. De windrichting speelt hierbij echter een grote rol.

Figuur 2: Irrigatiespreiding DAN Super-10 dop in proefjaar 1

Figuur 2: Irrigatiespreiding DAN Super-10 dop in proefjaar 1.

 

MP Rotator-irrigatiedop:

De MP Rotator produceert meerdere fijne stralen en geeft een gelijkmatigere waterverdeling over het containerveld. De combinatie van fijne druppels en de hoogte waarin ze gesproeid worden zorgt echter voor aanzienlijke drift bij de minste wind. Mede daardoor krijgen we een lage gemiddelde waterafgifte (gemiddeld 3 l/m²). De sproeiafstand blijft wel redelijk constant, maar het volume dat op het containerveld terechtkomt, neemt af naarmate de wind toeneemt.

Figuur 3: Irrigatiespreiding MP Rotator in proefjaar 1

Figuur 3: Irrigatiespreiding MP Rotator in proefjaar 1.

 

Conclusie: op weg naar slimmer watergebruik

Deze proeven benadrukken de complexiteit van irrigatie, vooral bij wisselende weersomstandigheden. De resultaten laten zien dat geen enkele dop onder alle omstandigheden perfect werkt, wat aangeeft dat een bedrijfsspecifieke aanpak noodzakelijk is. Met de resultaten van dit proefjaar, waarbij we heel specifiek naar indringing en uitspoeling keken, kunnen deze resultaten vermoedelijk verder genuanceerd worden. Zo kan er een eenduidiger advies gegeven worden om de irrigatie-efficiëntie te verhogen en waterverliezen te beperken. 

 

Demomoment

Heb je interesse in deze proef of andere methoden om de irrigatie-efficiëntie op je bedrijf te verhogen, zoals alternatieve potten, substraten of irrigatiesturing? Heb je nog vragen over de first flush-wetgeving? Of wil je samen met ons bekijken hoe de dimensionering van je wateropslag er best uitziet voor jouw teeltsysteem? Het laatste demonstratiemoment voor dit project zal doorgaan bij Viaverda Destelbergen in de periode eind september - begin oktober. Houd onze agenda of je mailbox alvast in de gaten, schrijf je in en wees welkom!

 

Meer info

Ilse Delcour

 

Image

Print

Number of views (107)/Comments (0)

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van