X
GO

Waterbeschikbaarheid tijdens droogte !

Hieronder vindt u alle recente informatie over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in Oost-Vlaanderen.

Verbeterde waterkwaliteit in het brongebied van de Vlaamse Ardennen

Verbeterde waterkwaliteit in het brongebied van de Vlaamse Ardennen

MBBR als filteroplossing

In de Vlaamse Ardennen zijn er redelijk wat grachten en beken met een nitraatoverschrijding in het oppervlaktewater als gevolg van nitraatrijk grondwater uit bronnen. Het gaat om beken waar de nitraatconcentraties ter hoogte van het MAP-meetpunt vooral in de zomer hoger zijn dan 50 mg nitraat/l en de jaargemiddelde nitraatconcentratie hoger is dan 18 mg nitraat/l. Deze periodiek hoge concentraties in de zomer zijn te wijten aan de instroom van nitraatrijk grondwater uit bronnen die dagzomen in het valleigebied.

donderdag 7 november 2024/Auteur: Elise/Number of views (90)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Optimalisatie van filtersystemen voor nutriënten

Optimalisatie van filtersystemen voor nutriënten

In het kader van het Europese Interregproject NuReDrain

De filtersystemen kunnen zowel op drainagewater van landbouwpercelen als op de spuistroom van serres worden toegepast. Om de goede resultaten uit het NuReDrain-project te verzilveren en om de filtersystemen ingang te laten vinden in de praktijk, worden de filtersystemen verder geoptimaliseerd en ging in het najaar van 2021 NuReDrain 2.0 van start. Er wordt hierbij onder meer gezocht naar andere filtermaterialen voor fosforverwijdering en de mogelijkheden worden bekeken om verzadigde korrels opnieuw te gebruiken. Daarnaast test het PCS enkele 2-in-1 do-it-yourself filtersystemen uit bij telers.

donderdag 17 november 2022/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4144)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Wateropslag en het first flush systeem

Wateropslag en het first flush systeem

Een must bij grondloze teelten in openlucht

Bij een grondloze teelt in openlucht kan bij droog weer het overtollige gietwater opgevangen en hergebruikt worden. Zo’n systeem is echter niet voorzien om veel water ineens op te vangen. Bij grote regenhoeveelheden kan zo opeens veel regen naar het oppervlaktewater afvloeien, wat een invloed heeft op de waterkwaliteit. Een first flush systeem biedt hiervoor een oplossing. Dit systeem kan het overtollige water opvangen en vermijdt dat de nutriënten in dit water in het milieu terechtkomen.

Sinds januari 2021 is een first flush opslagcapaciteit van minimaal 100 m³ per hectare verplicht voor buitenteelt op containerveld.

vrijdag 20 mei 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (6156)/Comments (0)/ Article rating: No rating
NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

In het kader van het North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Wist je dat… filtersystemen 60 tot 95% stikstof en fosfor uit drainagewater kunnen verwijderen? Dit toonden we met succes aan in het NuReDrain-project. Nu bouwen we hierop verder in het NuReDrain 2.0 project dat in oktober van start gaat. Wat gaan we in de komende 18 maanden uittesten?

dinsdag 21 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (4778)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

De beloftevolle resultaten rond verschillende filtersystemen voor stikstof- en fosforverwijdering uit drain-, spui- en oppervlaktewater kwamen er aan bod. Het Interreg North Sea Region project met partners in Vlaanderen, Denemarken en Duitsland onderzocht de filters de voorbije jaren en presenteerde de resultaten in een online slotconferentie.

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (5484)/Comments (0)/ Article rating: No rating
PCS test een Moving Bed BioReactor voor het verwijderen van nitraten

PCS test een Moving Bed BioReactor voor het verwijderen van nitraten

In het kader van het Interreg-project 'North Sea Region'

Ondanks de verstrengde Mestwetgeving beantwoordt de waterkwaliteit in Vlaanderen niet overal aan de Europese normen van 50 mg NO3/l en 0,1 mg P/l. In het Europese project NuReDrain zoeken 11 organisaties uit Vlaanderen, Duitsland en Denemarken samen naar filtermaterialen voor het verwijderen van N en P uit land- en tuinbouwwater. Voor het verwijderen van nitraten uit  het water test het PCS naast het klassieke tweetrapsrietveld ook een nieuwe zuiveringstechniek, met name een Moving Bed BioReactor (MBBR). Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Interreg North Sea Region programma van de Europese Unie.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10303)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat)

Naar aanleiding van de aanleg van de eerst openbare aanzuigplaats in Oost-Vlaanderen, werd op maandag 15 oktober een demonstratieve reportage uitgezonden op TV-Oost. De openbare aanzuigplaats is er gekomen in het kader van een plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen. Waarom we deze constructie aangelegd hebben, komt aan bod in het filmpje.

dinsdag 16 oktober 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10414)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Opening eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

Opening eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat) - 6 juli 2018

Land-en tuinbouwers kunnen voortaan hun sproeitoestellen vullen aan deze nieuwe installatie in Meerdonk. De eventuele puntvervuiling van de machines wordt gefilterd voor het terug in de bodem dringt. Deze vulplaats is de eerste in de Provincie Oost-Vlaanderen, gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat).

donderdag 19 juli 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (11096)/Comments (0)/ Article rating: No rating
‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector

Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector.

maandag 14 mei 2018/Auteur: Elise/Number of views (12669)/Comments (0)/ Article rating: 5.0
‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

‘De Fertigatie bijbel’ een praktisch boek met meer dan 125 technologieën

In het kader van het Horizon 2020 Fertinnowa-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron van praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector. Beschrijvingen van meer dan 125 technologieën werden in dit praktisch boek opgenomen. Auteurs uit meer dan 23 organisaties en praktijkcentra over gans Europa werkten mee aan deze publicatie.

maandag 14 mei 2018/Auteur: Elise/Number of views (16067)/Comments (0)/ Article rating: No rating
RSS
123

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 381 86 85

   info@waterportaal.be

Met steun van