Er beweegt wat rond “irrigatiewater”, dat is het minste wat er gezegd kan worden. Met twee droge zomers op rij, heeft de Vlaamse glastuinbouwsector ervaren hoe belangrijk het is om te voorzien in voldoende kwalitatief water. Welke gevolgen heeft de afgelopen droogte voor de Vlaamse tuinbouwsector? Wat kunnen we op bedrijfsniveau doen om in de toekomst gelijkaardige droogteperiodes te overbruggen?
Anderzijds maakte afgelopen zomer ook opnieuw duidelijk hoe moeilijk het soms is om te blijven recirculeren. Ondermeer oplopende natriumwaarden en hoge ziektedruk maakten recirculatie op menig bedrijf een moeilijke opdracht. Wat zijn de laatste nieuwe inzichten rond recirculatie en zijn er nieuwe technologieën beschikbaar?
Programma
- 13h30 Onthaal
- 14h00 Verwelkoming
Raf De Vis - PSKW
- 14h10 Toelichting impact droogteproblematiek voor Vlaamse glastuinbouwsector
Marie Verhassel - dept Landbouw & Visserij
- 14h25 Toekomstige werkpunten rond water op uw bedrijf?
Els Berckmoes - PSKW
- 14h50 Zuivering lozingswater... Onderweg naar een emissieloze glastuinbouw!
Jim van Ruijven - WUR
- 15h45 Pauze
- 16h00 Technologiebeurs
- 17h30 Afsluitende drink en netwerking
Wanneer?
Woensdag 21 november 2018 van 13u30 tot 17u30
Inschrijvingen
Deelname aan de studienamiddag en beurs is gratis. Vanuit praktisch oogpunt vragen we om vóór maandag 19 november 12u te registreren via Alexander.Opdebeeck[at]proefstation.be
Waar?
Proefstation voor de Groenteteelt
Duffelsesteenweg 101
2860 Sint-Katelijne-Waver
Meer informatie over de sprekers
Impact droogteproblematiek voor Vlaamse glastuinbouwsector?
Marie Verhassel van het Departement Landbouw en Visserij gaat dieper in op de impact van de afgelopen droogte voor de tuinbouwsector. Hoe ziet de overheid de toekomst tegemoet? Waaraan mogen de telers zich verwachten?
Toekomstige werkpunten rond water op uw bedrijf?
In deze sessie werpt Els Berckmoes een blik op de beschikbaarheid van water op de glastuinbouwbedrijven. Beschikken we over voldoende hemelwater? Zijn onze waterbassins voldoende groot? Zijn er nog andere waterbronnen beschikbaar op het bedrijf? En hoe kunnen we die benutten?
Zuivering lozingswater... Onderweg naar een emissieloze glastuinbouw!
Jim van Ruijven is de zoon van een lelieteler in het Nederlandse Westland en heeft jarenlange expertise opgebouwd rond water en emissies bij de Business Unit Glastuinbouw aan de WUR. Vanaf 1 januari 2018 heeft de Nederlandse glastuinbouw de verplichting om al het lozingswater te ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen, om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. De telers hebben een aantal mogelijkheden om aan deze zuiveringsplicht te voldoen: 1. Zelf aanschaffen van een goedgekeurde zuiveringsinstallatie; 2. Aansluiten bij een zuiveringscollectief; 3. Gebruik maken van een mobiele zuiveringsinstallatie; 4. Emissieloze teelt. Tijdens deze lezing zullen deze opties verder worden toegelicht. De vermindering van de emissie van gewasbeschermingsmiddelen door middel van zuiveringstechniek is echter maar een tijdelijke oplossing van het probleem voor de telers. In aanloop naar 2027 hebben de Nederlandse telers de tijd om stapsgewijs hun emissie terug te brengen naar (nagenoeg) nul. Hiervoor moeten een aantal knelpunten worden opgelost die volledig sluiten van de waterkringloop in de weg staan, zoals ophoping van natrium, onbalans in meststoffen en de aanwezigheid van pathogene micro-organismen, voorkomen van lozing van filterspoelwater en reinigingswater tijdens de teeltwisseling. De afgelopen jaren is hier in onderzoek heel veel aandacht aan besteed. Jim zal ons
Technologiebeurs
Tijdens de technologiebeurs worden de deelnemers in kleine groepen langs de standhouders geleid. Per stand wordt er een korte toelichting of demonstratie van de technologie gegeven. Vervolgens is er tijd voor vragen.
De lijst met het overzicht van de deelnemers vind je op pagina 3 van de Studienamiddag & technologiebeurs: Water & recirculatie … van probleem naar oplossing ?!
In samenwerking met
Met de steun van
Dit evenement kadert binnen het Europees project FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops en het demonstratieproject S.O.Spuistroom dat wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid.