X
GO

Brochures

PCS maakt deel uit van Europese Actiegroep rond Water

PCS maakt deel uit van Europese Actiegroep rond Water

In het kader van het project WIRE: Water & Irrigated agriculture Resilient Europe (AG112)

EIP Water staat voor European Innovation Partnership on Water en heeft als doel om innovaties te versnellen die Europese en wereldwijde maatschappelijke uitdagingen voor de watersector aanpakken. Het is een initiatief binnen de EU 2020 Innovation Union.

donderdag 26 april 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8256)/Comments (0)/
Hoe bouw ik een biofilter?

Hoe bouw ik een biofilter?

Handleiding voor de bouw van een biofilter om restvloeistoffen van de gewasbescherming te verwerken en zo puntvervuiling te vermijden.

Met een biozuiveringssysteem (bv. biofilter of fytobak) kan je puntvervuiling van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen voorkomen. Dit kan door het spuittoestel correct te reinigen op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats en het restwater nadien te verwerken met een biozuiveringssysteem. Voor de opbouw van een biofilter zijn heel wat variaties mogelijk m.b.t. type slangen, koppelingen, kraantjes, druppeldarm, pomp, enz. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In dit document wordt één type uitvoering beschreven waarmee wij op het PCS de meeste en beste ervaring hebben.

maandag 30 oktober 2017/Auteur: Elise/Number of views (17505)/Comments (0)/
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers.

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers, zeker in jaren zoals 2017. Vanuit het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond en het PCG spelen we hier samen op in. Dit demomoment toont diverse systemen van irrigatie of fertigatie. Dit laatste verdient ook aandacht, efficiënte bemesting gekoppeld aan watergift. Evoluties en nieuwigheden van irrigatietechnieken komen aanbod om zo met minder water een beter resultaat te behalen.

dinsdag 26 september 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10291)/Comments (0)/
Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Impact van waterkwaliteit en irrigatiebeheer in de biologische glastuinbouw' is een unieke bron van informatie voor kwekers, onderzoekers, studenten, docenten, consultants en leveranciers die betrokken zijn bij de biologische beschutte teelt. Deze publicatie kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van meer duurzame strategieën in verband met irrigatie in de biologische glastuinbouw.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: Elise/Number of views (10289)/Comments (0)/
Mogelijkheden opslag en opwaarderen van alternatieve waterbronnen

Mogelijkheden opslag en opwaarderen van alternatieve waterbronnen

De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling.

De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling. Bijmengen van regenwater aan ondiep grondwater kan bijvoorbeeld het zout- of ijzergehalte tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Investering in opvang en opslag van hemelwater kan dan goedkoper zijn dan investeren in bvb een omgekeerde osmosesysteem of een ontijzeringsinstallatie. Als de kwaliteit van het water niet voldoet, zijn er in het geval van bacteriologische verontreiniging tal van ontsmettingsproducten en technieken in de handel om het water te behandelen. Het spreekt voor zich dat ook de verwijdering van de bron van de besmetting een oplossing kan bieden. Bacteriologische besmettingen op veeteeltbedrijven vinden bijna steeds hun oorsprong in een bevuiling door mest of in het ontstaan van een biofilm in de leidingen. Ook bij chemische verontreinigingen is het belangrijk om de bron van vervuiling te elimineren.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (3750)/Comments (0)/
RSS
1234567

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van