Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Steeds vaker kiezen land- en tuinbouwers voor inkomens- en activiteitenverbreding op hun bedrijf. Het gaat niet enkel over de verkoop van hoeveproducten of het aanbieden van zorg en educatie. Ook agrarisch natuurbeheer en de productie van energie zorgen voor een bijkomend inkomen en risicospreiding.
De Werktuigendagen in Oudenaarde (21 en 22 september 2019) zijn een ideale gelegenheid om landbouwers kennis te laten maken met nieuwe irrigatietechnieken. Druppelirrigatie, fertigatie en klassieke bovenberegening werden toegepast op de demonstratievelden met aardappelen, prei en uien. Het is duidelijk dat fertigatie een meerwaarde biedt in de preiteelt ten opzichte van andere irrigatietechnieken, voor uien zijn de verschillen kleiner. Zowel de sortering als de opbrengst verbeterden in beide teelten spectaculair in alle objecten waar water werd gegeven.
Tijdens deze editie was er veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregening, druppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in prei, uien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit waren zeer duidelijk zichtbaar. De proeven werden besproken en er waren demonstraties van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook werden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Verder waren er ook demonstraties voorzien met beregeningsboom, gun corner, aansturing van irrigatie, sensoren, opvolging en beveiliging tijdens het beregenen, diverse haspels met kanon, ...
Ook bij een correcte bemesting en strengere maatregelen is het vaak niet te vermijden dat er via het drainagewater van landbouwpercelen nitraten vrijkomen in het oppervlaktewater. Binnen een LA-traject is een Best Beschikbare Techniek ontwikkeld om nitraten uit drainagewater te verwijderen met als doel meer MAP-meetpunten groen te krijgen. De eerste pilootinstallatie gaf bemoedigende resultaten. Ondertussen worden er nog twee geïnstalleerd die zich deze winter moeten bewijzen.
In de winter worden aan de MAP-meetpunten vaak verhoogde nitraatconcentraties vastgesteld als gevolg van uitspoeling via drainage. Met een Moving Bed Bioreactor kunnen nitraten uit het drainagewater worden gehaald. De techniek wordt volop getest in onder meer Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Mogelijk komt ze op termijn in aanmerking als equivalente maatregel binnen MAP6.
Vanuit de overheid is er bezorgdheid over de mogelijke impact van deze bedrijfsgebonden wateropslag op het landschap. Met dit artikel reiken we een aantal mogelijkheden aan om waterbekkens op een kwalitatieve manier te integreren in het landschap, afhankelijk van de locatie en het type uitvoering. Tevens wordt bij de uitvoering en het gebruik belang gehecht aan het verhogen van de biodiversiteit.
De klimaatverandering vraagt om een integraal waterbeheer. Een belangrijk onderdeel daarvan is het in kaart brengen van de beschikbaarheid van alternatieve waterbronnen. En dat gaan ze in Oost-Vlaanderen doen voor hun land- en tuinbouwers. De alternatieve waterbronnen zullen overzichtelijk worden gebundeld op deze website van het Waterportaal. Zo kunnen de land- en tuinbouwers duurzamer omspringen met het kostbare water en kan het beleid hen daaromtrent beter bereiken.
Er beweegt wat rond “irrigatiewater”, dat is het minste wat er gezegd kan worden. Met twee droge zomers op rij, heeft de Vlaamse glastuinbouwsector ervaren hoe belangrijk het is om te voorzien in voldoende kwalitatief water. Welke gevolgen heeft de afgelopen droogte voor de Vlaamse tuinbouwsector? Wat kunnen we op bedrijfsniveau doen om in de toekomst gelijkaardige droogteperiodes te overbruggen? Wat zijn de laatste nieuwe inzichten rond recirculatie en zijn er nieuwe technologieën beschikbaar?
Op donderdag 13 september organiseert het Proefcentrum Sierteelt zijn jaarlijkse studiedag. Op deze editie staat het thema 'water' centraal. Ook jij bent van hart welkom. Je leert er ongetwijfeld heel wat bij over waterkwaliteit en -beschikbaarheid. Op de technologiebeurs kan je kennismaken met heel wat bedrijven en technieken die oplossingen bieden voor allerhande vragen rond water. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van spuistroom.
Aquafin biedt nog steeds gezuiverd afvalwater, oftewel effluent, aan als alternatief voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. Dit gezuiverde afvalwater kan gebruikt worden om te irrigeren, maar mag niet rechtstreeks in contact komen met fruit en groenten die rauw worden gegeten. Groenten die industrieel worden behandeld (diepvries, groenten in blik), kunnen wél worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater.
Sommige maatregelen voor waterefficiëntie kunnen niet alleen bijdragen tot besparingen in de drinkwaterconsumptie, maar ook tot energie-efficiëntie en overstroming / droogtebestrijding. Dit maakt het noodzakelijk om na te denken over de huidige oplossingen, verkennende blue sky-ideeën om best practices in stedelijk waterbeheer te ondersteunen, gebaseerd op een grotere efficiëntie in watergebruik.
IHC2018 zal een uitstekend platform bieden voor wetenschappers, technici, studenten, consultants, ingenieurs, uitbreidingsagenten, kwekers, industrie, handel en consumentenorganisaties, beleidsmakers en andere professionals die geïnteresseerd zijn in de tuinbouw.
Op dinsdag 12 juni 2018 vindt het geleid bezoek tomaat plaats in het PSKW, Sint-Katelijne-Waver. We starten met een voorstelling van de resultaten om 16u en eindigen met het serrebezoek.
Deelname aan IWARESA 2018 kan u kennis verwerven over de vooruitgang op het gebied van waterhergebruik en zoutgehalte in de regio Murcia, een typisch mediterraan gebied waar de zout- en waterstress de belangrijkste beperkende factoren zijn voor een zeer productieve en technische landbouw.
CAFS, lid van het FERTINNOWA-consortium, en de universiteit van Ljubljana hebben daarom een reeks technologieën en expertise uitgewisseld om de eerste irrigatiemodellen te introduceren in enkele appel- en perenboomgaarden.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!