Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Specifieke irrigatietechnieken, plantmachines, spuittechniek, … zijn eveneens aanwezig met standen en/of demo’s op het groenteplatform. Prei, uien en sla zijn de teelten die aangelegd zijn op het groenteplatform om demonstraties uit te voeren met oogstmachines en mechanische onkruidbestrijding.
In het kader van het demonstratie project ‘Aardappelen telen binnen de restricties van MAP 6’ legde het PCA een proef aan waarin nagegaan werd hoe druppelirrigatie en fertigatie kunnen bijdragen aan een verbeterde N gebruiksefficiëntie.
Met de steun voor niet-productieve investeringen wil de Vlaamse overheid u als landbouwer nog meer stimuleren om te investeren in het landschap, milieu of biodiversiteit. Dit zijn investeringen die niet direct inspelen op de verhoging van de productie. Het gaat bv. om de aanplant van bomen en hagen, de aanleg van poelen en waterbekkens, maar ook bijenhotels, nestkasten of wildredders komen aan bod.
De droge zomers van de afgelopen jaren confronteerden ons met de realiteit van klimaatsverandering. Klimaatscenario’s voorspellen dat dergelijke droge periodes zich in de toekomst vaker, langduriger en intenser zullen voordoen. Om deze vooruitzichten het hoofd te bieden streeft de Provincie Oost-Vlaanderen naar een provincie die waterschaarste kan voorkomen tijdens de voorspelde droge periodes. Via een droogteactieplan wil de Provincie de weerbaarheid tegen droogte verhogen. De voornaamste uitdaging om waterschaarste te voorkomen is het behouden van het evenwicht tussen de watervraag en het wateraanbod.
Het doel van de bekomen data is het maken van gefundeerde beslissingen bij het plaatsen van MBBR-installaties in het veld en dit zowel op vlak van technische als economische haalbaarheid. Deze gegevens kunnen ook gebruikt worden om een afweging te maken ten opzichte van andere end-of-pipe oplossingen. Aan de hand van gekende data zal het model een simulatie maken van het effect van één of meer MBBR-installaties op een afstroomzone. Het effect op een groter stroomgebied kan dan worden nagegaan en geëvalueerd op technisch en economisch haalbaarheid. Je krijgt een overzicht van wat het effect is per afstroomzone en de daarmee gepaard gaande kosten. Daarnaast krijg je ook een totaal beeld van het effect op stroomgebied niveau en de kosten die hier bij komen kijken. Met deze gegevens kan een afweging worden gemaakt met andere end of pipe oplossingen om zo de meest praktische en kostenefficiënte oplossing te selecteren.
De MBBR-technologie (Moving Bed Biofilm Reactor), die eind jaren tachtig, begin jaren negentig in Noorwegen werd ontwikkeld, is een biofilmproces waarbij de biomassa groeit op kunststof dragermateriaal (carriers) dat met behulp van mechanische mengers en/of beluchters (periodiek) in beweging wordt gehouden in de reactorruimte. Hierdoor ondervindt de MBBR geen last van verstopping en als gevolg van de constante beweging en botsing van de carriers. In tegenstelling tot de AS-technologie heeft de MBBR geen bezinker nodig voor de scheiding van vaste stoffen van het gezuiverde water, en is de prestatie van het systeem dus onafhankelijk van het bezinkingsrendement. Bovendien is het een kosteneffectief en zeer efficiënt zuiveringssysteem dat weinig onderhoud vraagt. Een MBBR kan bij een zeer hoge belasting worden gebruikt en het proces is ongevoelig voor belastingsvariaties.
De MBBR (Moving Bed Bioreactor) kan te velde nitraten uit drainagewater halen, daar waar geoptimaliseerde bemesting onvoldoende verbetering brengt aan de waterkwaliteit. Een MBBR is een reactor die aangesloten is op de moerbuis van een drainagesysteem.
De versoepeling van het captatieverbod (24 september 2020) gaat terug naar de uitbreiding van het captatieverbod in Oost-Vlaanderen van 13 augustus 2020.
PCS Ornamental Plant Research has developed a manual to build your own Moving Bed Bioreactor. With this filter, nitrates are converted into nitrogen gas by biological denitrification.
Het Proefcentrum voor Sierteelt heeft een handleiding uitgewerkt om je eigen Moving Bed Biofilm Reactor te bouwen. Met deze filter worden nitraten uit spuistroom door biologische denitirificatie omgezet tot stikstofgas.
In een Moving Bed BioReactor halen micro-organismen nitraat uit drainagewater. Ze zetten het om in het onschadelijke stikstofgas.
De MBBR (Moving Bed BioReactor) kan te velde nitraten uit drainagewater halen, daar waar geoptimaliseerde bemesting onvoldoende verbetering brengt aan de waterkwaliteit.
The field performance of Moving Bed Biofilm Reactors (MBBR) for nitrogen removal on effluent from greenhouses is tested by Proefcentrum voor Sierteelt. The test results from two floristries in Belgium show promising results.
Ghent University and Inagro test filter systems for drainage water in arable fields.
Discover our video here.
Vormt water een belangrijke schakel op uw bedrijf? Op 13 februari 2020 organiseerde het Waterportaal een studienamiddag waar duurzaam omspringen met water de rode draad vormde en inspiratie gaf voor u en uw bedrijf.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!