Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Ook vandaag hebben nog heel wat tuinbouwregio’s problemen om aan de Europese waterwetgeving te voldoen. Ze kampen met een tekort aan kwalitatief water of slagen er niet in hun milieu-impact voldoende in te perken. FERTINNOWA wil deze problemen aanpakken door op internationaal niveau technologieën, kennis en ervaringen uit te wisselen en dit toe te passen op bedrijfsniveau om zo een meer duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt na te streven.
Tijdens deze conferenctie komen technologie ontwikkelaars, technologieleveranciers, beleidsmakers, onderzoekers, eindegebruikers en adviseurs samen om ervaringen en visies te delen over de huidige status van het waterhergebruik in Europa.
FERTINNOWA ontwikkelde een kennisbasis waarin alle relevante informatie is opgenomen. De Technologische database is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken over de vijf hoofdonderwerpen van FERTINNOWA (waterbron en -beschikbaarheid, verbetering van de irrigatie waterkwaliteit, irrigatie/fertigatie apparatuur, irrigatie/fertigation management en beperking van de milieueffect) maar ook het mogelijk maken om kennis te delen met anderen. De technologie database biedt gemakkelijke toegang en de mogelijkheid voor adviseurs, industrie en telers om op de beschikbare informatie te reageren en hun kennis en ervaring toe te voegen, waardoor wetenschappelijke en praktische kennis wordt geïntegreerd.
Voor bewaaraardappelen zijn over een volledig teeltseizoen 4 tot 10 beregeningsbeurten te adviseren, o.a. afhankelijk van het weer en de grondsoort. Jaar na jaar mogen m.a.w. duidelijke meeropbrengsten verwacht worden. Overigens vertaalt beregening zich niet alleen in een hogere opbrengst. Irrigatie komt ook de uniformiteit van de knollen ten goede. Beregening draagt in hete periodes ook bij tot een lagere temperatuur in de rug en beperkt op die manier het risico op doorwas.
Na de TOPeditie van 2015 zullen wij er in september 2017 opnieuw een schitterend weekend van maken!
Deze conferentie richt zich op de meest innovatieve onderwerpen in het onderzoek, management en beleid gericht op het minimaliseren van effecten veroorzaakt door de landbouw op de verandering van landgebruik en de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater.
Iedereen is zich bewust van de noodzaak om efficiënt om te gaan met water en bemesting. Daarnaast eist de markt vruchten van topkwaliteit. Daarom wordt er op donderdag 29 juni 2017 een themadag rond irrigatie en fertigatie in aardbei en asperges én kwaliteitsverbetering van asperges georganiseerd. Vanuit de proefcentra brengen we onderzoeksresultaten uit de praktijk.
Presentaties van de studienamiddagen 'Het water op de juiste plaats' waarin diverse aspecten van waterproblematiek en watermanagement op het landbouwbedrijf worden toegelicht.
De vakbeurs Aquarama vindt dit jaar voor de twaalfde keer plaats. De beurs van het vaktijdschrift Aquarama heeft de voorbije elf jaar een stevige reputatie opgebouwd en vormt voor alle stakeholders uit de wereld van watertechnologie en waterbehandeling in België en Nederland een onmisbare afspraak. Industriële eindgebruikers vinden bij de meer dan 100 standhouders ongetwijfeld de oplossing voor hun uitdagingen inzake watertechnologie. De place to be is opnieuw de Brabanthal in Leuven-Haasrode. Toegang tot de beurs is gratis.
Parallel aan de Nationale Watertechnologie Week loopt de Aqua Nederland Vakbeurs van 21 t/m 23 maart op dezelfde locatie. De Aqua Nederland Vakbeurs is dé watertechnologiebeurs in Nederland met meer dan 300 exposanten en bijna 10.000 bezoekers. Het is mogelijk beide evenementen te bezoeken.
Op 12 oktober vond de workshop 'Meeting grower needs: een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie'plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. Hoogtepunten van de 1e internationale workshop, bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen, kan je bekijken in volgend fragment:
NuReDrain richt zich op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor (P) en het verwijderen van fosfor (P) en stikstof (N) in agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom. Door implementatie van dergelijke technologieën kan de nutriëntenemissie naar het oppervlaktewater verder gereduceerd worden, met behoud van de landbouwproductiviteit op het huidige niveau. De effectiviteit van P en N verwijdering van veel van deze technologieën zijn al bewezen op labo- en kleine pilot-schaal, maar zijn nog niet opgeschaald.
Binnen het FOSCAP-project werd een eenvoudige filter ontwikkeld die in staat is fosfor te filteren uit spuistroom van sierteeltbedrijven. Deze filter werd zowel op praktijkbedrijven als op het Proefcentrum voor Sierteelt uitgetest.
FERTINNOWA en het World Horticenter in Naaldwijk ( Nederland) slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een workshop rond duurzaam water- en nutriëntengebruik in gefertigeerde teelten.
FERTINNOWA verzorgde een presentatie tijdens de “VI Jornadas Nacionales sobre Agrometeorología” conferentie, georganiseerd door “Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA)” op 17 en 18 november 2016. FERTINNOWA was eveneens aanwezig op de “VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH” conferentie, georganiseerd op 18 oktober 2016.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!