Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Op woensdag 18 april waren telers, meststoffabrikanten en irrigatiespecialisten uitgenodigd in het Proefcentrum Hoogstraten voor een workshop rond de reductie van nitraatuitspoeling bij grondgebonden teelten van aardbei. Binnen FERTINNOWA worden demonstraties opgezet om telers te tonen hoe ze kunnen bemesten met KNS-tabellen.
Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector.
Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron van praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector. Beschrijvingen van meer dan 125 technologieën werden in dit praktisch boek opgenomen. Auteurs uit meer dan 23 organisaties en praktijkcentra over gans Europa werkten mee aan deze publicatie.
Sinds 2016 heeft het thematische netwerk FERTINNOWA best practices op het gebied van bemesting verzameld en uitgewisseld, zowel binnen Europa en daarbuiten. Om deze waardevolle resultaten van het thematische netwerk samen te brengen organiseert FERTINNOWA van 3 tot 5 oktober 2018 een laatste serie workshops in Almeria, Spanje.
In vogelvlucht nemen we u mee in de wereld van de kweek van micro-algen, de extractie en stabilisatie van de blauwe kleurstof (phycyanine), de toepassing van de blauwe kleurstof in textiel en papier en de commerciële kansen.
Irrigatie of fertigatie is in (vroege) courgette voor de verse markt eerder noodzaak dan luxe. Toch is er nog veel onwetendheid over druppelirrigatie bij courgette: wat zijn de aandachtspunten bij in plaatsing? Wat is de meest eenvoudige manier? Hoe kun je grote velden uniform irrigeren? Wat doen bij hellende percelen? En vooral, wat kost het op vlak van investering en arbeid?
Het Europese Interreg-project NuReDrain test bij het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen een aantal innovatieve filtersystemen voor de verwijdering van stikstof en fosfor uit spuistroom.
In het najaar van 2017 heeft de Universiteit van Valencia een kritisch artikel gepubliceerd over de groei en twijfels met betrekking tot druppelirrigatie in de regio Valencia.
In December 2017 heeft FERTINNOWA partner INTIA de resultaten gepubliceerd van de telers enquête, toegespitst op de Spaanse regio Navarra. Het artikel benadrukt dat telers de beschikbaarheid van water als grootste probleem ervaren wanneer het gaat om waterbronnen.
In november 2017 is er een nieuwe serie van technologieën gerelateerd aan irrigatie- en bemestingsmanagement toegevoegd aan de FERTINNOWA technologie database. Op dit moment bestaat deze database uit meer dan 80 technologieën en de komende weken zal dit aantal aanzienlijk worden uitgebreid.
De 'Wereld Water Dag' (World Water Day) is een internationale dag in het teken van water, deze gaat jaarlijks door op 22 maart. In 1992 werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om vanaf 1993 ieder jaar 22 maart tot 'Wereld Water Dag' uit te roepen. De lidstaten worden opgeroepen op die dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken, dit middels het organiseren van evenementen en het verspreiden van informatie over water.
Op vrijdag 10 november werd de biofilter op het College ten Doorn onder ruime belangstelling van de stad Eeklo, land- en tuinbouwverenigingen, het katholiek onderwijs en het schoolbestuur in gebruik genomen. Daarnaast werd het infobord officieel ingehuldigd.
Met een biozuiveringssysteem (bv. biofilter of fytobak) kan je puntvervuiling van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen voorkomen. Dit kan door het spuittoestel correct te reinigen op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats en het restwater nadien te verwerken met een biozuiveringssysteem. Voor de opbouw van een biofilter zijn heel wat variaties mogelijk m.b.t. type slangen, koppelingen, kraantjes, druppeldarm, pomp, enz. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In dit document wordt één type uitvoering beschreven waarmee wij op het PCS de meeste en beste ervaring hebben.
De regio rond de Noordzee is een intensief landbouwgebied. We kunnen er niet naast kijken dat nutriëntenemissies vanuit landbouw resulteren in eutrofiëring van rivieren, meren, estuaria en kustgebieden. Het Europese project NuReDrain richt zich daarom op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor en het verwijderen van fosfor en stikstof in agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom.
Ondanks een strenge en doordachte bemesting spoelen er bij openluchtteelten nog te vaak nitraten door via het drainagewater. Deze nitraten kunnen een overschrijding van de nitraatnorm aan het MAP-meetpunt veroorzaken. Een zuiveringstechniek uit de glastuinbouw werd aangepast voor de denitrificatie van velddrainagewater. De eerste installatie wordt dit najaar operationeel.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!