Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
De MBBR (Moving Bed Bioreactor) kan te velde nitraten uit drainagewater halen, daar waar geoptimaliseerde bemesting onvoldoende verbetering brengt aan de waterkwaliteit. Een MBBR is een reactor die aangesloten is op de moerbuis van een drainagesysteem.
Samen met OVAM hebben Boerenbond, het Departement Landbouw en Visserij, Inagro en pcfruit een oplossing gezocht voor het substraat dat afkomstig is van een bioremediatiesysteem, zoals een fytobak of een biofilter. Tot op vandaag werd dit gezien als een gevaarlijke afvalstof en moest dit opgehaald worden door een gespecialiseerde firma. Via een grondstofverklaring kunnen landbouwers dit nu onder strenge voorwaarden zelf uitrijden op de eigen velden.
De versoepeling van het captatieverbod (24 september 2020) gaat terug naar de uitbreiding van het captatieverbod in Oost-Vlaanderen van 13 augustus 2020.
De proefresultaten zijn hoopvol. De opnamecapaciteit (adsorptie) van deze twee filters overstijgt zelfs de theoretische verzadiging.
PCS Ornamental Plant Research has developed a manual to build your own Moving Bed Bioreactor. With this filter, nitrates are converted into nitrogen gas by biological denitrification.
Het Proefcentrum voor Sierteelt heeft een handleiding uitgewerkt om je eigen Moving Bed Biofilm Reactor te bouwen. Met deze filter worden nitraten uit spuistroom door biologische denitirificatie omgezet tot stikstofgas.
In een Moving Bed BioReactor halen micro-organismen nitraat uit drainagewater. Ze zetten het om in het onschadelijke stikstofgas.
De MBBR (Moving Bed BioReactor) kan te velde nitraten uit drainagewater halen, daar waar geoptimaliseerde bemesting onvoldoende verbetering brengt aan de waterkwaliteit.
The field performance of Moving Bed Biofilm Reactors (MBBR) for nitrogen removal on effluent from greenhouses is tested by Proefcentrum voor Sierteelt. The test results from two floristries in Belgium show promising results.
Ghent University and Inagro test filter systems for drainage water in arable fields.
Discover our video here.
Vormt water een belangrijke schakel op uw bedrijf? Op 13 februari 2020 organiseerde het Waterportaal een studienamiddag waar duurzaam omspringen met water de rode draad vormde en inspiratie gaf voor u en uw bedrijf.
De Werktuigendagen in Oudenaarde (21 en 22 september 2019) zijn een ideale gelegenheid om landbouwers kennis te laten maken met nieuwe irrigatietechnieken. Druppelirrigatie, fertigatie en klassieke bovenberegening werden toegepast op de demonstratievelden met aardappelen, prei en uien. Het is duidelijk dat fertigatie een meerwaarde biedt in de preiteelt ten opzichte van andere irrigatietechnieken, voor uien zijn de verschillen kleiner. Zowel de sortering als de opbrengst verbeterden in beide teelten spectaculair in alle objecten waar water werd gegeven.
Het Proefcentrum voor Sierteelt is één van de partners binnen het NuReDrain project. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Interreg North Sea Region programma van de Europese Unie. Samen met partners uit Vlaanderen, Denemarken en Duitsland zoekt PCS naar praktische en haalbare oplossingen voor de land- en tuinbouw om het teveel aan stikstof en fosfor in de regio’s rond de Noordzee te vermijden. Ook wordt er in dit project nagegaan of het mogelijk is om nutriënten terug te recupereren.
Tijdens deze editie was er veel aandacht naar irrigatie. Er zijn demovelden met beregening, druppelbevloeiing en fertigatie aangelegd in prei, uien en aardappelen. De verschillen in opbrengst en kwaliteit waren zeer duidelijk zichtbaar. De proeven werden besproken en er waren demonstraties van het leggen en het verwijderen van druppelslangen. Ook werden er profielputten gegraven om te tonen hoe de beworteling en het vochtgehalte in de bodem is in de verschillende objecten. Verder waren er ook demonstraties voorzien met beregeningsboom, gun corner, aansturing van irrigatie, sensoren, opvolging en beveiliging tijdens het beregenen, diverse haspels met kanon, ...
In Oost-Vlaanderen is er door de jaren heen heel wat praktijkervaring opgebouwd rond water op land- en tuinbouwbedrijven. Al deze waterinformatie staat verzameld op het Waterportaal, een samenwerking tussen de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen en de praktijkcentra PCG, PCA en PCS.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!